Hlavní obsah

Opozice vyzvala Blaira k rezignaci

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Odchod Alastaira Campbella, mediálního poradce britského premiéra Tonyho Blaira, neukončí manipulování, které si vláda osvojila, varoval Brity stínový premiér Iain Duncan Smith. Vůdce opozičních konzervativců zároveň vyzval Blaira k okamžité rezignaci. "Premiér se nemůže distancovat od selhání své vlády, od toho, jak zneužívala svou moc. Zodpovídá za celou Downing Street," uvedl pro list The Independent.

Foto: PČR Šumperk

Tomáš Rašner je v pořadí 82.Gentlemanem silnic

Článek

"Problém posledních šesti let není jen to, že labouristé naprosto zruinovali svoji reputaci, ale oni otrávili celou politickou scénu," dodal. "Britové nyní chtějí jiný druh vlády. Jsem odhodlán jim ho nabídnout," slíbil Smith, který věří ve volební vítězství své strany v příštím roce.

"Manipulace musí přestat." Campbell, kterého Smith již v minulosti označil za hlavního tvůrce "labouristické kultury podvodů", už má svého nástupce. David Hill, jenž léta pracoval ve firmách zabývajících se vztahy s veřejností, je podle komentátorů "vhodnější" a v oblasti médií se velmi dobře vyzná. Své funkce se ujme přibližně za měsíc, kdy Campbell definitivně opustí Downing Street.

Den po oznámení Hillova jména se však již vynořily spekulace o jeho finančních záležitostech. Hill totiž vlastní tisíce akcií v lobbystické firmě, která zastupuje například společnost Monsanto propagující geneticky modifikované potraviny. A to podle tisku může způsobit konflikt zájmů. Právě tyto potraviny se totiž v Británii netěší velké oblibě.

Kellyho vdova promluví

Britská vláda se dostala do palby kritiky v souvislosti se smrtí vládního experta na bakteriologické zbraně Davida Kellyho, který minulý měsíc spáchal zřejmě sebevraždu. Právě Kelly byl podle stanice BBC zdrojem, na který se její reportér odvolával ve zprávě obviňující vládu a především Campbella z manipulace a z falšování informací před vypuknutím války v Iráku. Vláda všechna obvinění odmítá.

Celou kauzu již čtvrtým týdnem řeší nezávislá soudní komise pod vedením lorda Huttona. Vyšetřovatelům v pondělí podá své svědectví Kellyho vdova, Janice Kellyová (56). Podle komentátorů právě ona má ve svých rukou osud Blairovy vlády. Očekává se, že bude vypovídat o tom, jak se k jejímu zesnulému manželovi chovali odpovědní vládní činitelé před jeho smrtí, kdy bylo Kellyho jméno odtajněno.

Podle dosavadních informací prý Kelly trpěl doslova frustrací a byl na něj vyvíjen silný psychický tlak, kterému nakonec podlehl. Kromě Janice bude svědčit i dcera Rachel. Obě k vyšetřovatelům promluví prostřednictvím videotelefonu, aby se tak vyhnuly nežádoucí publicitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám