Hlavní obsah

Mladík byl ve Skotsku odsouzen za vraždu Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PERTH

Osmnáctiletý Adam Gallagher loni v létě ve Skotsku zabil 21letého Čecha Marka Smrže. Ve středu o tom ve skotském Perthu rozhodla porota. Hrozí mu doživotní trest. Výši trestu určí soudce v následujících dnech.

Článek

Gallagher zabil Smrže jedinou ranou do srdce kvůli penězům. Se svou tehdejší přítelkyní závislou na drogách mu sebrali peněženku. Gallagher před soudem svou vinu popíral. Svědci ale vypověděli, že šel po vraždě na večírek, a tam o ní vyprávěl. Jeho přátelé mu ovšem nevěřili. U soudu uvedl, že Smrže se svou přítelkyní Hazel Drydenovou našli zhrouceného před hospodou a byl z něj cítit alkohol.

Drydenová řekla, že ona i Gallagher byli v té době závislí na heroinu. Připustila, že mu sebrala peněženku. Uvedla také, že viděla rvačku mezi oběma muži. Porota odmítla Gallagherovu další verzi, že jednal v sebeobraně. Útok byl mimořádně prudký. Soudní znalec vypověděl, že Smrž by býval nepřežil, ani kdyby ho Gallagher bodl "na parkovišti nemocnice". Zemřel prý do dvou minut po bodnutí. Gallagher byl už dříve několikrát odsouzen.

Marek Smrž přišel o život tři měsíce poté, co přijel do Skotska pracovat na farmě u Arbroathu, aby si přivydělal. Sklízel tam ovoce. Byl jedináček. Sue Smithová, která loni mrtvého mladého muže nalezla, uspořádala sbírku ve prospěch rodiny zavražděného, která vynesla na 10 000 liber (400 000 korun). Místní lidé také vybrali peníze na lavičku s jeho jménem, což je v Británii poměrně častý způsob pro místní upomínky na význačné osoby.

Smržův přítel Miroslav Skála po soudu novinářům řekl, že na vraha cítil zlost loni po činu a dosud se jí nezbavil. Se Smržem by prý jeden pro druhého udělali cokoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám