Hlavní obsah

Izraelci v palestinské věznici zajali vůdce radikálů

JERUZALÉM

Izrael zadržel v úterý generálního tajemníka radikální Lidové fronty pro osvobození Palestiny Ahmeda Saadata. Zadržen byl v palestinském vězení v Jerichu, které za pomoci vojenské techniky obsadila izraelská armáda. Saadat se Izraelcům nakonec vzdal. Izraelci se obávali, že Saadat, který zabil izraelského ministra, bude propuštěn.

Článek

Po setmění Izraelci zajali několik desítek vězňů, kteří se odmítli vydat do izraelských rukou. Byl mezi nimi i Saadat, jenž stál za vraždou izraelského ministra Ze´eviho.

Akci Izrael podnikl proto, že předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás nedávno prohlásil, že chce spolu s dalšími vězni propustit i vůdce radikální Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP) Ahmada Saadata. Vojáci jednali na rozkaz úřadujícího izraelského premiéra Ehuda Olmerta. "Dnešní operaci nařídil premiér Olmert v rámci protiteroristického boje. Chceme, aby vrazi ministra Ze´eviho zůstali za mřížemi," řekl ministr vnitřní bezpečnosti Gideon Ezra.

Rozsáhlá akce

Na místo přijeli vojáci ve 20 obrněných vozech. Podle svědků měla jejich akce dvě oběti. Jedním je palestinský ozbrojenec, druhým je jeden z policistů, kteří se s izraelskými vojáky dostali do přestřelky. Osmnáct lidí bylo zraněno.  

Vojáci zvenčí vyzvali Saadata a další vězně, aby vyšli ven a vydali se vojákům. Z dvou set jich uposlechlo 150. Proto Izraelci probořili zeď okolo vězení a pronikli do jejího areálu. Z věznice je slyšet střelba a exploze. .   

Izraelci budovu ostřelovali z tanků a vrtulníků. Podle svědků Saadat a několik jeho kompliců odmítá opustit vězení. Satelitní panarabské televizi al-Džazíra řekl v rozhovoru z cely, že se nevzdá.

Britové si nad odchodem z pozic umyli ruce

Jerišské vězení měli střežit britští a američtí vojáci. Před příchodem Izraelců ale odešli. Abbásův poradce Ahmad Abdar Rahmán řekl, že za Saadatovu bezpečnost odpovídají Britové a Američané a odchodem porušili dohodu s Palestinci. Odchod Britů potvrdilo britské velvyslanectví v Tel Avivu.

Britský ministr zahraničí Jack Straw vydal prohlášení, v němž oznámil, že "palestinská samospráva trvale neplnila povinnosti, které pro ni vyplývaly z dohody o dozoru nad věznicí". "Nakonec jsme museli dát přednost bezpečnosti našeho personálu," sdělil ministr.

Saadat nařídil atentát na bývalého izraelského ministra cestovního ruchu Rechavama Ze´eviho, který byl zavražděn v roce 2001 v jeruzalémském hotelu. Saadat a několik dalších radikálů je drženo pod mezinárodní ostrahou v Jerichu od roku 2002. O jeho propuštění po palestinských volbách mluvili i představitelé vítězného Hamásu.

Správu Jericha předal loni Izrael do palestinských rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám