Hlavní obsah

Berlusconiho čeká další soud v aféře Rubygate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italského expremiéra Silvia Berlusconiho čeká další soudní jednání, které se týká údajného placeného sexu s nezletilou a zneužití pravomoci v takzvané kauze Rubygate. Milánská prokuratura se totiž k Nejvyššímu soudu odvolala proti osvobozujícímu rozsudku, který padl letos v červenci.

Foto: Profimedia.cz

Karima Mahrúgová alias Ruby

Článek

Nejvyšší soud je v italském justičním systému nejvyšší instancí, po jejímž rozhodnutí je verdikt pravomocný.

Kauza Rubygate je pravděpodobně nejsledovanějším z Berlusconiho soudních procesů, protože se v ní jedná i o známé erotické večírky v politikově vile u Milána.

Těch se mimo jiné účastnila tanečnice marockého původu Karima Mahrúgová alias Ruby, která podle obžaloby měla s Berlusconim sex za peníze v době, kdy jí ještě nebylo 18 let, a to je v Itálii trestné.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Silvio Berlusconi

Berlusconi také čelil obžalobě ze zneužití pravomoci, protože se podle prokuratury snažil ovlivňovat vyšetřování policie, která podezřívala Mahrúgovou z krádeže.

Soudní řízení s Berlusconim prošlo mnoha peripetiemi: soud první instance poslal nyní 78letého politika v roce 2013 na sedm let do vězení, odvolací instance ho ale letos zprostila viny v celém rozsahu.

Státní zástupce není s osvobozujícím rozsudkem spokojený, proto v sobotu podal odvolání k Nejvyššímu soudu. Proces začne nejspíš na jaře příštího roku.

Lídr opoziční italské pravice si nyní formou veřejně prospěšných prací odpykává roční trest za daňové úniky ve společnosti Mediaset: jednou týdně pomáhá v domově pro seniory nedaleko Milána. Součástí verdiktu za daňové podvody byl i dvouletý zákaz výkonu volené funkce, proto musel Berlusconi loni opustit Senát a nemohl kandidovat ani v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám