Hlavní obsah

Arafat se bude léčit v Paříži

RAMALLÁH

Zdravotní stav palestinského vůdce Jásira Arafata (75) zůstává ve čtvrtek po večerní krizi nadále velmi vážný. Agentura DPA s odkazem na kancelář francouzského prezidenta Jacquese Chiraca informovala, že nemocný Arafat se bude léčit v Paříži. .

Foto: NPÚ
Článek

Bezpečnostní síly židovského státu uvedly, že v nejbližší době bude převezen ze svého komplexu v Ramalláhu do nemocnice v tomto městě. Bude to poprvé za poslední téměř tři roky, co mu Izrael povolí komplex opustit.

V noci šéf kabinetu předsedy vlády Hasan abú Libdí označil Arafatův stav za kritický, i když informace o kratším bezvědomí byly popřeny. Arafatův poradce Abú Rudajná později uvedl, že jeho stav je stabilizovaný, ale musí k němu přijet odborníci.

Šaron s převozem do zahraničí souhlasí

Do Ramalláhu, kde je Arafatovo sídlo, už dorazili lékaři z Jordánska. Odtud pochází také Arafatův osobní lékař Ašraf Kurdí. "Beru s sebou tým, který vyšetři jeho stav a udělá vše, co pro něj udělat bude možné. Odmítli mi sdělit, v jakém je stavu," uvedl Kurdí.

Izraelské oficiální zdroje prohlásily, že nebudou bránit Arafatovi v přístupu k žádnému druhu lékařské péče. Izraelští oficiální činitelé oznámili, že premiér Ariel Šaron souhlasí, aby byl Arafat převezen k léčbě do zahraničí. Na dotaz, zda se bude moci vrátit, nejmenovaný izraelský představitel řekl, že o tom se bude rozhodovat, až se Arafat uzdraví. Jiné zdroje však potvrdily, že mu návrat umožňen bude. Jordánsko nabídlo, že přijme Arafata do některé ze svých nemocnic, pokud mu Izrael slíbí, že se bude moci vrátit na palestinská území.

Podle zdrojů izraelského rozhlasu Šaron zdravotní stav Arafata "pečlivě sleduje" a svolal mimořádné zasedání svého bezpečnostního kabinetu. S ním má projednat možné scénáře pro případ, že zemře.

Jednání palestinských představitelů

Arafatovi poradci svolali ve středu večer do Arafatova sídla Mukata celé palestinské vedení. K Arafatovi byli narychlo přivoláni také premiér Ahmad Kurája a Arafatův zástupce v OOP Mahmúd Abbás. Večer se v Mukatě začali scházet palestinští ministři. Jednali, jak postupovat, kdyby nemoc neumožnila Arafatovi vykonávat jeho funkce.

"Situace je vážná. Ve čtvrtek rozhodneme, co podnikneme na úrovni palestinského vedení," řekl nejmenovaný bezpečnostní zdroj agentuře AFP.

Kdo bude vládnout Palestině

V případě smrti palestinského vůdce Jásira Arafata má palestinské záležitosti podle zákona řídit předseda užšího parlamentu Ravhí Fattúh. Arafat ho do funkce jmenoval teprve před půl rokem a Fattúh není považován za vlivného politika, i když patří mezi Arafatovy nebližší. Je bývalým ministrem zemědělství, ale není členem vedení Arafatova Fatahu, který má v palestinských institucích většinu.

V praxi by se zřejmě vedení ujali premiér Ahmad Kurája, jeho předchůdce Mahmúd Abbás a předseda exilového parlamentu Sálim Zaanún. S odvoláním na nejmenované palestinské zdroje to oznámila agentura AFP. Katarská televize al-Džazíra oznámila, že Arafat dekretem jmenoval tříčlenný výbor, který ho má zastupovat v době nemoci. Jeho členy jsou údajně Kurája, Abbás a Zaanún. Arafatův poradce Nabíl abú Rudajná informaci o dekretu vzápětí popřel.

Podle zákona by se v případě Arafatovy smrti musely do 60 dní konat volby což by však vzhledem k blokádě mnoha palestinských měst zřejmě nebylo možné.

Potíže trvají dva týdny

Arafat si stěžuje na potíže od poloviny října. 15. října kvůli nim nedokončil obřady při začátku postního měsíce ramadánu. Minulý týden a o víkendu k němu byli přivoláni egyptští a tuniští lékaři, kteří konstatovali, že palestinský vůdce prodělal těžkou chřipku.

O víkendu se objevily zprávy, že pětasedmdesátiletý Arafat bude muset být převezen do nemocnice v Ramalláhu, ale zástupci samosprávy později oznámili, že jeho stav se zlepšil a že Arafat nemocniční léčbu nepotřebuje.

Všechny palestinské zdroje se shodují, že Arafat je velmi slabý, protože nemůže přijímat potravu a nepřestává zvracet. Palestinský ministr zahraničí Nabíl Šás sdělil, že Arafat vyživován nitrožilně. Je prý velmi zesláblý, ale vědomí neztratil. Lékaři zatím nezjistili příčinu žaludečních potíží. Předchozí krevní testy a endoskopie údajně vyloučily rakovinu žaludku nebo střev. Je možné, že má Arafat žlučový kámen, jehož odstranění by nebylo nijak obtížné.

Izraelští odborníci, které citovala agentura AP, spekulovali, že Arafat možná prodělal mrtvici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám