Hlavní obsah

V Iráku začala kampaň před volbami, panují obavy z neregulérnosti

Bagdád

S několikadenním zpožděním začala v Iráku v pátek volební kampaň před parlamentními volbami naplánovanými na 7. března. Už nyní však panují obavy, že volby nebudou regulérní. Z kandidátek bylo vyškrtnuto 499 kandidátů včetně významných sunnitských politiků a už se také objevily první zprávy o kupování hlasů.

Foto: Atef Hassan , Reuters

V Basře vezou volební billboardy.

Článek

Kampaň měla začít v neděli, ale byla pozdržena sporům o pět stovek vyškrtnutých kandidátů. Jména vyškrtnutá v půlce ledna volební komise na začátku února vrátila na seznamy, ale vláda to pak označila ze nezákonné. Vyškrtnuti byli politici, kteří působili ve straně Baas Saddáma Husajna, část jich odstoupila a strany jejich jména nahradily jinými, ale 177 z nich se odvolalo. Odvolací soud na listiny vrátil jenom 28 z nich, devadesát devět odvolání zamítl.

Minoritní sunnité vyškrtnutí kandidátů považují za ostrakizaci, i když mezi vyškrtnutými jsou také šíité. Převažují tam však sunnité.

Mezi vyškrtnutými se mimo jiné objevil poslanec Salíh Mutlak, který vede Iráckou frontu pro národní dialog, jež uspěla v komunálních volbách. Vytvořil alianci s dalšími sunnitskými představiteli a bývalým prozatímním iráckým premiérem Ijádem Alávím.

Panují obavy, že by kvůli vyškrtnutí kandidátů mohli sunnité volby bojkotovat a země by byla nadále rozdělena a hrozilo propuknutí nové vlny sektářského násilí. USA přitom potřebují situaci v zemi stabilizovat, aby mohlo pokračovat stahování amerických vojáků, jichž je v Iráku stále sto tisíc.

Kupování hlasů a uplácení voličů

Dalším problémem je kupování hlasů, první případy se objevily hned v pátek v provincii Ninive. Podle očitých svědků, které citovala agentura DPA, rozdávali členové a stoupenci některých politických stran potenciálním voličům peníze, elektrospotřebiče nebo topnou naftu. Mluvčí volební komise v provinčním správním středisku Mosul v této souvislosti zdůraznil, že ten, kdo bude přistižen při kupování hlasů voličů, musí počítat s vyloučením z voleb a riskuje trest vězení.

Volby ohrožuje násilí

V západoiráckém městě Fallúdža byl těžce zraněn kandidát jedné z volebních stran náloží upevněnou pod svým vozem. při minulých volbách zemřelo několik kandidátů.

Volby byly původně plánovány na leden, ale kvůli neshodám ohledně volebního zákona musely být odloženy na březen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám