Hlavní obsah

U irácké Karbaly zahynulo při atentátu 40 šíitských poutníků

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně čtyřicet šíitských poutníků zahynulo při pumovém atentátu u posvátného města Karbalá. Dalších 154 osob bylo při brutálním útoku zraněno. Ve městě je asi milión poutníků, kteří přišli navštívit chrám imáma Husajna.

Článek

Zatím není jasné, jak byl atentát spáchán. BBC uvádí, že šlo o dvojitý sebevražedný atentát s automobily naloženými výbušninami. Každý byl opálen na jednom konci mostu, přes který proudí poutníci do města.

Agentura AP cituje iráckého policistu, podle něhož útočil sebevražedný atentátník s autem plným výbušnin. Ve stejnou dobu místo výbuchu zasáhly dvě minometné střely, dodal zmíněný policista.

Atentát byl podniknut kolem 12:15 místního času (10:15 SEČ) na východním předměstí Karbaly, poblíž jednoho ze tří hlavních vstupů do města.

Šíitští poutníci byli terči atentátů už v průběhu tohoto týdne. Ve středu jich zahynulo 20, když explodovala nálož na motocyklu. [celá zpráva]

V pondělí jich zahynulo 54 nedaleko Bagdádu po útoku ženy, když vyráželi na pouť. [celá zpráva]

Šíité slaví velký svátek arbaín.Končí jím období čtyřicetidenního smutku, jenž začal 7. ledna svátkem ášúrá. Svátek připomíná mučednickou smrt imáma Husajna, jednoho z vnuků proroka Mohameda, který zemřel v bitvě u Karbaly roku 680.

Reklama

Výběr článků

Načítám