Hlavní obsah

Mossad odložil kvůli Eichmannovi únos Mengeleho

Právo, vpl
JERUZALÉM

Izraelská tajná služba Mossad měla v roce 1960 připravený plán na zadržení obávaného nacistického lékaře z Osvětimi Josefa Mengeleho. V poslední chvíli se však jeho uskutečnění vzdal, protože nechtěl ohrozit zadržení Adolfa Eichmanna, jednoho z autorů tzv. konečného řešení židovské otázky.

Článek

Listu The Jerusalem Post to potvrdil Rafi Eitan (81), ministr pro záležitosti důchodců a někdejší agent Mossadu, jenž se podílel na operaci v Buenos Aires, odkud Eichmanna unesli izraelští agenti.

„Vypátrali a identifikovali jsme Adolfa Eichmanna v Buenos Aires a potom jsme zjistili, že se tam ukrývá i Mengele," řekl Eitan. Agenti Mossadu vyfotografovali Mengeleho, známého pod přezdívkou Anděl smrti", který tam žil pod falešnou identitou, a zjistili jeho adresu.

Eichmann byl pro Mossad prioritou

Eitan připustil, že tehdy vyjádřil námitky proti narychlo připravenému plánu tehdejšího šéfa Mossadu Isara Harela, aby komando zadrželo a do Izraele přepravilo Mengeleho. Upozorňoval, že dopadení Eichmanna nesmí být v žádném případě ohroženo. Harel se tudíž rozhodl odložit Mengeleho dopadení na pozdější termín, tedy na dobu, kdy bude už Eichmann na území židovského státu.

„Mengele však zmizel z Buenos Aires a na určitou dobu jsme jeho stopu ztratili. Pátrali jsme po něm v Brazílii i Paraguaji, podařilo se nám ho najít, vyfotografovat, ale ne zadržet,“ přiznal bývalý agent Mossadu.

Eichmannovi, kterého Izraelci zadrželi v květnu 1960 v Argentině a tajně přepravili do Izraele, vyměřil izraelský soud trest smrti, takže byl 31. května 1962 popraven. Tělesné pozůstatky Mengeleho, jenž zemřel v Brazílii v roce 1979, identifikovali prostřednictvím DNA v roce 1992.

Reklama

Související témata:

Související články

V Argentině objevili Eichmannův falešný pas

Argentinský student objevil při studiu soudních dokumentů falešný pas, díky němuž se v roce 1950 podařilo nacistickému zločinci Adolfu Eichmannovi uprchnout...

Výběr článků

Načítám