Hlavní obsah

Izrael vyhlásil po zásahu školy OSN krátkodobé příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael vyhlásil čtyřhodinové humanitární příměří v pásmu Gazy. Oznámily to izraelské obranné síly (IDF) s tím, že budou sledovat reakci hnutí Hamás. Příměří platí od 14. hodiny SELČ.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci sbírají ostatky obětí ve škole OSN, která sloužila jako úkryt uprchlíků.

Článek

Armáda čtyřhodinový klid zbraní zdůvodnila humanitární situací v pásmu. Příměří ale nebude platit v oblastech, kde vojáci nadále hledají a ničí palestinské tunely, řekl náčelník štábu Benny Gantz.

IDF současně podle listu The Jerusalem Post oznámily, že pěchota a ženisté zničili další tunely v pásmu a našli další šachty, které k nim vedly. Ve středu také izraelští výsadkáři zabili dva ozbrojené Palestince snažící se z jedné šachty uniknout.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Dým nad školou OSN v Džabalíji

Zlikvidována byla i desetičlenná skupina Palestinců, která pálila na izraelské vojáky z protitankových zbraní. Povoláno bylo i letectvo.

Izraelské útoky si vyžádaly od půlnoci životy nejméně 67 Palestinců, informovalo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Zásah školy

Při jednom z útoku byla zasažena škola v uprchlickém táboře Džabálíja, kterou využívá jako úkryt pro stovky lidí Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Gaze zahynulo nejméně deset členů jedné rodiny, další jsou zraněniVideo: Reuters

Při ostřelování přišlo podle OSN o život nejméně 19 lidí a dalších 125 bylo zraněno. Mluvčí OSN Chris Gunness pro BBC uvedl, že organizace informovala Izrael celkem sedmnáctkrát o tom, že škola slouží jako úkryt pro uprchlíky: „Naposledy to bylo jen hodiny před osudným útokem. Podle našeho prvotního posouzení školu zasáhlo izraelské dělostřelectvo,” dodal. [celá zpráva]

Izraelská armáda se brání, že jen opětovala palbu. Ve svém sdělení uvedla, že podle prvních výsledků vyšetřování radikálové ráno vypálili z areálu školy UNRWA v Džabálíji minometné granáty. Podle mluvčího Petera Lernera vojáci pálili jen směrem, odkud granáty přilétaly.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinská dívka nese své věci okolo zasažené školy OSN v Džabalíji.

V jiné škole OSN se našly zbraně Hamásu, což Spojené národy tvrdě zkritizovaly. [celá zpráva]

Džabálíja, která je pod izraelskou palbou již více než 24 hodin, je největším uprchlickým táborem v pásmu Gazy. Nachází se v něm na 120 000 Palestinců, kteří kvůli bojům museli opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám