Hlavní obsah

Právo šaría je v Saúdské Arábii nadřazené všemu. I právům dětí, vysvětlil Rijád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Islámské náboženské právo šaría je v Saúdské Arábii nad veškerými světskými zákony a mezinárodními konvencemi, včetně úmluvy o právech dítěte. Výboru OSN pro lidská práva to vysvětlil šéf saúdskoarabské komise pro lidská práva Bandar bin Muhammad Ajbán. Reagoval na apel Spojených národů, aby země přestala popravovat děti, diskriminovat dívky a upustila do trestů typu kamenování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

OSN konstatovala, že Saúdská Arábie, která je spojencem Západu na Blízkém východě, „stále neuznává dívky jako plnohodnotné subjekty práva, pokračuje v jejich závažné diskriminaci a uplatňuje na ně systém mužského poručnictví“.

Ještě v březnu tohoto roku přitom šéf saúdskoarabské delegace Bandar bin Muhammad Ajbán v OSN tvrdil něco jiného. Podle serveru Al Ekhbariya tehdy před Výborem pro lidská práva prohlásil, že saúdskoarabský přístup k lidským právům vychází z islámského práva, které dodržování lidských práv jak ho chápou Spojené národy, vyžaduje.

Osoby starší patnácti let jsou navíc z hlediska práva považovány za dospělé a mohou v Saúdské Arábii dostat fyzický trest nebo být popraveny. A to se také děje. Podle informací agentury Reuters byli mezi 47 v lednu popravenými vězni nejméně čtyři nezletilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám