Hlavní obsah

Muslimská rodina v Kanadě zavraždila své tři dcery, nevhodně se chovaly

Montreal

Muslimská rodina Shafíjů je v kanadském Kingstonu souzena za to, že v roce 2009 zavraždila své tři dcery: devatenáctiletou Zainab, sedmnáctiletou Sahar a třináctiletou Geeti spolu s první manželkou otce dívek Ronou Amir Mohammedovou. Oba rodiče i bratr dívek u soudu podle CBS vinu popřeli. Jednání však odhalilo zoufalé poměry v rodině i bezmocnost sociální služby, která strádajícím dívkám nepomohla, i když se Sahar pokusila zabít, protože ji doma bili.

Foto: Profimedia.cz

Z vraždy obviněný otec Mohammad Shafia je přiváděn k soudu

Článek

Všechny tři dcery i 50letou první ženu jejich otce našli v červnu 2009 v autě, které bylo na dně kanálu Rideau. Rodiče a bratr byli obviněni z jejich vraždy. Motivem mělo být rozčarování z chování dcer, které nedodržovaly islámské zvyky, chodily do školy a odmítaly nosit hidžáb. Navíc se domů vracely pozdě.

Poměry v rodině byly tak tragické, že se Sahar pokusila v květnu 2008 zabít, protože nemohla snášet situaci v rodině, kde ji bili, ponižovali, nutili nosit hidžáb a odejít ze školy.

Vstup sociálky

Sama se dvakrát obrátila na školní psycholožku Josée Fortinovou, která u soudu ve středu vypověděla, že jí Sahar řekla: „Měla jsem toho dost. Chtěla jsem zemřít.“ Matka měla podle svědectví Fortinové o Sahar říci: „Jestli chce zemřít, nechme ji.“

Foto: Profimedia.cz

Soudní budova v kanadském Kingstonu, kde se koná proces

Kvůli situaci v rodině se psycholožka obrátila na sociálku, která začala případ vyšetřovat. Centrum pro mládež a rodinu vyslalo do školy svou pracovnici Jeanne Roweovou. Ta ji žádala, aby se neobracela na rodiče: „Byla velice vyděšená, že rodiče vědí o její výpovědi. Všechno popřela. Řekla jen - to není pravda, chci domů.“

Ve škole se pak za přítomnosti Roweové uskutečnilo setkání Sahar s rodiči. Během setkání Sahar nemohla zastavit pláč. Otec zuřil a veškerá obvinění popřel.

Protože Sahar trvala na tom, že se chce vrátit domů, Roweová jí to umožnila a domluvila se s ní na dalším setkání o dva dny později. To už přišla Sahar v hidžábu a řekla, že se situace doma zlepšila. Uvedla, že ji matka a bratr přestali bít. Na základě toho byl případ uzavřen.

Další marné intervence sociálky

O rok později však sociálku zavolala sama škola, protože se ukázalo, že Sahar a Geeti mají vysoký počet absencí a velmi často přicházejí do školy pozdě. Geeti chyběla čtyřicetkrát a propadala ve všech předmětech.

Foto: Profimedia.cz

Z vraždy obviněný bratr Hamed Shafia (uprostřed) je přiváděn k soudu. Vpravo je jeho otec.

Dívky se setkaly se sociální pracovnicí Nathalií Laraméovou a řekly jí, že nevědí, co dělat. Mohly odcházet do školy, až když byli rodiče pryč. „Sahar mi řekla: víte paní Laraméová, nepřeložila jsem všechno, co můj otec řekl, protože v tom bylo mnoho lží. Opakuji vám, moje sestra a já se doma bojíme. Bojíme se, když je tam otec,“ vypověděla před soudem.

Při dalším setkání Laraméové s Geeti a učitelem dívka žádala, aby byla odebrána z domu, uvedla Laraméová.

Zásah policie

V domě měsíc před vraždou zasahovala i policie. Dívky vypověděly, že je bratr a otec fackovali a tahali za vlasy, protože přišly pozdě. Jedna z dívek měla monokl. Policista chtěl vznést obvinění, ale místo toho zavolal sociálku.

Sociální služba pak vyslechla dívky před jejich otcem. Dívky po většinu doby mlčely a plakaly, odvolaly obvinění z týrání, ale řekly, že chtějí žít v dětském domově.

Poté sociálka i policie případ uzavřely. O měsíc později už dívky nežily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám