Hlavní obsah

Brazilskou lékařku podezřívají, že usmrtila tři stovky pacientů na JIP

Rio de Janeiro

Brazilská lékařka Virginia Soaresová de Souza, která byla obviněna z vražd sedmi pacientů, je vyšetřována i kvůli úmrtí dalších tří set, citoval list Guardian brazilské úřady. Mohla by se stát jednou z nejhorších sériových vražedkyň v historii.

Foto: Profimedia.cz

Lékařku vyšetřují kvůli podezřelým úmrtím. Ilustrační foto

Článek

Lékařka, která nemocnici vedla, je obviněna, že uzavřela nebo snížila přívod kyslíku lidem na jednotce intenzivní péče v Evangelické nemocnici v Curitibě. Dalším podala smrtelnou dávku myorelaxans Pavulon, která způsobila uvolnění bránice a zástavu dýchání.

Soaresová byla zadržena v únoru spolu se třemi dalšími lékaři a sestrou. Vinu popírá. Kromě ní byli obviněni tři další zaměstnanci nemocnice. Mělo jít o vražedný komplot.

V rámci vyšetřování byly otevřeny karty 1700 pacientů z posledních sedmi let. Podle místních médií bylo již zjištěno dvacet velmi podezřelých případů úmrtí a nyní prošetřují tři sta dalších.

„Všechny mají stejné okolnosti, jsou tam stejné vztahy mezi lékem a smrtí i stejné načasování,“ uvedl Mario Lobato, který vede vyšetřovací tým ministerstva zdravotnictví.

Podle něj navíc některé z obětí byly ještě krátce před smrtí při vědomí a mluvily.

Na podezřelá úmrtí upozornil loni v březnu ombudsmana anonymní dopis. Rok se však nezasahovalo, protože probíhalo tajné vyšetřování. Zatím není znám motiv a obhájci Soaresové tvrdí, že požádají o propuštění na kauci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám