Hlavní obsah

Mexičané protestují proti zdražení benzínu, při násilnostech zemřeli čtyři lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Čtyři lidé zemřeli v Mexiku během nepokojů vyvolaných zdražením benzínu, které vstoupilo v platnost začátkem nového roku. Benzín zdražil asi o pětinu. Mexičané protestují v ulicích, blokují dopravu a rabují čerpací stanice i obchody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexičani rabují obchody kvůli zdražování benzinuVideo: AP

 
Článek

Policie kvůli nepokojům zadržela asi 600 lidí, informovala agentura EFE.

Protesty trvající již několik dní se postupně mísí s násilnostmi a rabováním, kvůli nimž dosud nahlásilo škody na 800 malých a středně velkých obchodů.

Lidé začali bez placení čerpat pohonné hmoty u mnoha pump, některé stanice protestující zcela zablokovali.

Jednou ze čtyř obětí násilností se stal policista, jehož srazilo auto, když se pokoušel zabránit krádeži u čerpací stanice. Jeho kolega byl při jiném incidentu vážně zraněn. Další tři mrtví jsou civilisté.

Na 20 tisíc obchodů raději neotevřelo

Kvůli obavám z rabování zůstalo podle šéfa mexické obchodní komory Humberta Lazcana ve čtvrtek zavřených na 20 tisíc malých obchodů po celé zemi. Uzavřeny byly i desítky čerpacích stanic.

Úřady vysílají do terénu tisíce policistů, kteří před možným rabováním brání především větší obchody a nákupní centra. Národní asociace obchodních domů vyzvala vládu, aby do akce nasadila vojsko.

V některých mexických městech se konají i nenásilné protesty, při kterých lidé například ve státě Veracruz na východě země blokují hlavní silniční tahy. Před sídlem samosprávy severomexického státu Nuevo León zase ve čtvrtek demonstrovalo na 10 tisíc lidí.

Konec státního monopolu

Mexičany pobouřilo zdražení benzínu o 20,1 procenta a nafty o 16,5 procenta, což je součástí energetické reformy, v jejímž rámci mají být ceny pohonných hmot od března plně liberalizovány. Skončí tak desítky let praktikovaný systém stanovování cen státem, po němž začne ceny určovat trh.

Reforma již také ukončila monopol státní společnosti Pemex a umožnila působení soukromých podniků v tomto sektoru.

„Rozumím hněvu obyvatel, ale nezvýšení cen by bylo pro ekonomiku ještě bolestnější,” uvedl ve středu prezident Enrique Peňa Nieto.

Reklama

Výběr článků

Načítám