Hlavní obsah

Zabiják z Washingtonu slyšel v hlavě hlasy

– Washington

Bývalý příslušník amerického námořnictva Aaron Alexis, který v pondělí ve Washingtonu zabil 12 lidí a následně zemřel při přestřelce s policií, trpěl psychickými potížemi, poruchami spánku a paranoidními stavy. S odkazem na zdroje blízké vyšetřování to uvedla agentura AP. Alexis podle ní slýchával ve své hlavě hlasy.

Foto: ČTK/AP

Aaron Alexis

Článek

To, že měl psychické problémy, s nimiž se léčil, potvrdili vyšetřovatelům příbuzní. Jak ale uvedla AP, americké námořnictvo ho neshledalo psychicky nemocným. V poslední době však Alexis pracoval už jen pro firmu, která pro námořnictvo zajišťovala servis, a sdružení amerických veteránů uvedlo, že se 34letý muž léčil od srpna.

Jeho otec už v minulosti tvrdil, že syn trpěl traumatem po teroristických útocích z 11. září 2001. Alexis také říkal, že ho v armádě diskriminovali.

Už v minulosti měl ale Alexis oplétačky s policií, a to kvůli střelbě v Seattlu a Fort Worthu. Do vězení však nakonec nešel.

Po návratu z Thajska se stal buddhistou

Později žil nějaký čas v Thajsku, kde pracoval jako číšník. Dokonce se naučil thajsky a po návratu do USA přestoupil k buddhismu.

„Jsme šokovaní. Jsme nenásilnou komunitou a Aaron byl velmi dobrým vyznavačem buddhismu,“ řekl AP člen kongregace v buddhistickém chrámu ve Fort Worthu, kam Alexis docházel.

Jako hodného člověka popisují Alexise i ostatní, i když třeba neplatil včas nájemné.

Jiný názor má ale Gene Demby, který před deseti lety v New Yorku chodil s jednou z Aaronových mladších sester. „Neoznačil bych ho za milého, spíš hrozného, ačkoliv neškodného. Byl nejistý. Připomínal příznivce konspiračních teorií v místním kadeřnictví, byl to ten typ, co si myslí, že je chytřejší než všichni ostatní. Také byl neustále dotčený,“ popsal Demby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám