Hlavní obsah

Bílé koleje, volno pro kopáče. Evropa řeší, jak se bránit úmorným vedrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty v Evropě v krátké době podruhé atakují historická maxima. S tím se množí i úvahy o tom, jak se lépe bránit dopadům počasí na zdraví lidí i na majetek. Mezi nápady se kromě tradičního rozdávání vody objevuje třeba také natírání kolejí na bílo nebo volno pro lidi pracující pod širým nebem. Před velmi vysokými teplotami aktuálně varují i meteorologové v České republice.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Muž v Gelsenkirchenu míjí vodotrysk

Článek

Zhruba měsíc po vlně veder, která na mnoha místech Evropy přepsala tabulky historických teplot, jsou tu další úmorné výhně s rekordními zápisy v Německu, Francii, Belgii či Velké Británii.

Letiště v Hannoveru kvůli počasí chladí startovací a přistávací dráhy vodou, železniční společnost Deutsche Bahn zase testuje nový bílý nátěr kolejí, který by měl přispět k tomu, aby se ve vedru koleje nezkroutily a nezpůsobily železniční nehodu.

Testy na tramvajových trasách v bavorském Würzburgu ukázaly, že teplota na takto ošetřených kolejích je v nejteplejší dny o zhruba osm stupňů Celsia nižší než na nenatřených kolejích, kde se vyšplhala až na 60 stupňů.

Britské dráhy řeší ohýbání kolejí a zpoždění vlaků také - vyzvaly lidi dojíždějící vlakem, aby se pokusili zvolit jiný způsob dopravy zejména do Londýna, napsal britský list The Guardian.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Dvojice mužů se svlažuje u fontány v Bruselu

Francouzské dráhy i dopravní podnik v Paříži vyzvaly pasažéry, aby raději odložili své cesty. „Nezapomeňte pít!“, vyzývají pak neustále rozhlasové stanice, televize i billboardy.

V Paříži ve čtvrtek meteorologové naměřili rekordní teplotu 42,4 stupně. Rekordy padly i v Belgii, kde se teplota vyšplhala na 40,6 stupně Celsia či v Nizozemsku, kde dosáhla 40,4 stupně Celsia a poprvé překročila hranici 40 stupňů.

Rekord pro červenec naměřili také v Británii, na londýnském letišti Heathrow bylo 36,9 stupně Celsia.

Také v Německu meteorologové očekávají nové rekordní zápisy, protože na severozápadě v Lingenu odpoledne naměřili vůbec poprvé teplotu vyšší než 41 stupňů - 41,6 stupně Celsia, uvedl mluvčí Německé meteorologické služby (DWD). Podle něj jde zatím o předběžnou hodnotu.

Řeší se i co s lidmi, kteří přirozeně tráví většinu času venku, v Londýně třeba úřady rozdávají lidem bez domova vodu a opalovací krémy a otevřely také denní centra, kde si mohou bezdomovci odpočinout a vysprchovat se.

V Německu pak Zelení, kteří jsou nyní spolu s vládními křesťanskými demokraty (CDU) nejoblíbenější stranou v zemi, přišli s požadavkem, aby ve dnech, jako jsou ty nynější, existovalo právo na volno z důvodu vedra, které by se vztahovalo na lidi pracující venku, tedy třeba na zemědělce, stavaře nebo čističe budov.

Volají také po větším množství zeleně ve městech, které vede ke snižování teplot, nebo po výstavbě fontánek s pitnou vodou třeba na zastávkách veřejné dopravy.

I v Česku hrozí velmi vysoké teploty - až do pátku lze čekat na většině území tropické teploty, místy i přes 34 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám