Hlavní obsah

Hlasování Kongresu sledovalo prvně v historii i nemluvně, v sále nesmělo křičet

V americkém Kongresu se ve čtvrtek odehrál nový historický milník, když senátorka Tammy Duckworthová využila čerstvě schváleného pravidla povolujícího přítomnost nemluvňat při hlasování. Padesátiletá demokratická senátorka dorazila do sálu se svou desetidenní dcerou Maile. Za tu se musela jiná senátorka zaručit, že nebude při hlasování křičet.

Foto: Jim Young , Reuters

Sídlo Kongresu

Článek

Duckworthová, z poloviny Thajka, patří k velmi váženým členům Senátu. Při bojovém nasazení v irácké válce přišla při havárii vrtulníku o obě nohy a je držitelkou několika vyznamenání.

Jako první senátorka, která během senátního mandátu porodila, se o schválení revoluční regule v konzervativní instituci sama zasadila. Pravidlo senátoři schválili ve středu, byť ne úplně hladce.

Někteří členové Senátu se přimlouvali, aby kojící matky hlasovaly ze senátní galerie a do sálu neměly přístup. „Co když se tu objeví deset dětí?” ptal se kansaský senátor Pat Roberts.

Jeho kolegyně Amy Klobucharová se nakonec musela neformálně zaručit, že malá Maile nebude při hlasování křičet. Nakonec návrh bez odporu prošel.

Duckworthová přijela do Senátu na invalidním vozíku s dcerou na klíně. Maile měla na hlavě růžovou čepičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám