Hlavní obsah

Sonda Voyager 1 opouští po 33 letech sluneční soustavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Voyager 1 se ocitla na hranici Sluneční soustavy, oznámila americká kosmická agentura NASA. Zatím se žádná sonda vyslaná ze Země nedostala tak daleko. Voyager 1 přitom stále funguje a posílá data.

Článek

Sonda Voyager je nyní vzdálena 17,4 miliardy kilometrů od Země. Ocitla se na hranici sluneční soustavy. Nyní změřila výraznou změnu v toku částic, které ji obklopují. Změnu zjistil zařízení na měření rychlosti slunečního větru.

Proud nabitých částic vytvořil bublinu okolo solárního systému. Tyto částice se pohybují nadzvukovou rychlostí, dokud nepřekročí rázovou vlnu. V tu chvíli se rychlost slunečního větru prudce sníží a zahřeje. Nyní Voyager 1 změřil, že rychlost částic slunečního větru je takřka nulová.

Foto: Profimedia.cz

Voyager 1 proslavily snímky Jupiteru

„Dostali jsme so do místa kde sluneční vítr, který se dosud pohyboval ven, už nemíří ven, ale pohybuje se stranou.,“ řekl Edward Stone, který měl projekt Voyageru na starost. Podle ně je sonda nyní v oblasti, kde jsou komety.

To že nabité částice se už dál nepohybují pryč do Slunce, ale jejich tok míří bočně, podle astronomů znamená, že se sonda blíží k hranici Sluneční soustavy a dostane se do mezihvězdného prostoru.

Edward Stone, který byl jedním z projektantů sondy, je fascinován, že Voyager stále funguje: „Když byl Voyager vypuštěn, samotný kosmický věk měl teprve dvacet let, takže se ještě nedalo předpokládat, že by kosmická loď mohla fungovat tak dlouho.“ Neměli jsme žádnou představu, jak daleko se můžeme dostat. Nyní víme, že během nějakých pěti let se dostaneme poprvé do mezihvězdného prostoru.“ Sonda ještě musí překonat hranici soustavy, nazývanou heliopausa.

Počítalo se ale s možností, že se sonda dostane do mezihvězdného prostoru a dokonce na ni byla umístěna plaketa se zobrazující dvě lidské postavy na pozadí sondy a mapku Sluneční soustavy.

Foto: Profimedia.cz

Plaketa na sondě Voyager 1

Cílem Voyageru 1 vypuštěného 5. září 1977 byla cesta k vnějším planetám Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu. Tento úkol byl splněn v roce 1989. Pak sonda pokračoval, v cestě do vesmíru směrem do centra Mléčné dráhy.

Protože jí poskytují energii jaderné články, měřící zařízení sondy dále fungují a posílají na Zemi data, i když vzhledem ke vzdálenosti trvá zpráva, vyslaným rádiem cesta na Zem 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám