Hlavní obsah

Archeologové objevili v Mexiku bájnou věž z lebek

Novinky, tcs

Unikátní objev se povedl mexickým archeologům, kteří už dva roky usilovně pracují na vykopávkách hluboko pod Metropolitní katedrálou v Mexico City. Nyní objevili bájnou věž z lidských lebek, o kterých s posvátnou hrůzou psali španělští dobyvatelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili v Mexico City věž z lebekVideo: Reuters

 
Článek

Mexico City vyrostlo na pozůstatcích hlavního aztéckého města Tenochtitlánu. V samotném jeho centru, takzvaném Velkém chrámu (Templo Mayor), našli vědci zatím 676 lebek slepených k sobě vápencem a tvořících věž, která má kolem šesti metrů v průměru.

Lebky byly dříve součástí velkého dřevěného rámu zvaného tzompantli. Ten tvořily vodorovné dřevěné tyče, na které měly být naraženy lebky zajatců a padlých nepřátel. Tyče byly nasazeny na kůly a lebky byly vystaveny na „odiv“ všem, kteří by snad měli nepřátelské úmysly.

Objev vrhá jiné světlo na aztécké rituály

Tzompantli umístěné v Tenochtitlánu patřilo k největším. Je nazýváno Huey Tzompantli a jeho rozměry dosahovaly zřejmě 34 krát 12 metrů. Samotný rám byl nalezen v roce 2015. Nález lebek o dva roky později vědce překvapil.

„Čekali jsme, že lebky budou patřit mužům-bojovníkům,“ řekl agentuře Reuters antropolog Rodrigo Bolanos, který se podílel na prozkoumání nálezu. Jenže ve zdech děsivé věže byly objeveny i lebky ženské a dětské. Objev tak vyvrací dosavadní teorie o rituálním chování Aztéků.

Počet lebek rozhodně není konečný. Jak budou vykopávky pokračovat, lze očekávat další a další nálezy, tvrdí jeden z členů archeologického týmu Raul Barrera. Objev věže v kapli zasvěcené bohu slunce, války a lidských obětí Huitzilopochtliovi je tak důležitým milníkem ve výzkumu dějin historie ztracené civilizace Aztéků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám