Hlavní obsah

Vědci navrtávají supervulkán u Neapole, který by mohl zabít milióny lidí

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Západně od Neapole, kde před dvěma tisíci lety po výbuchu sopky Vesuv zahynuly tisíce lidí, navrtává mezinárodní skupina vědců spící supervulkán. Ten by totiž v případě nečekané erupce mohl zabít milióny lidí.

Foto: Profimedia.cz

Oblast Campi Flegrei

Článek

Vulkanicky aktivní Flegrejská pole (Campi Flegrei), ležící nad Neapolským zálivem, jsou obřím kráterem o průměru 13 km. Výbuch by způsobil nevídanou katastrofu, protože v oblasti žijí na tři milióny lidí.

„Naštěstí je velmi nepravděpodobné, že by zde mohlo dojít k velkému výbuchu. Na některých místech včetně Flegrejských polí ale mohou představovat nebezpečí i malé erupce, které jsou pravděpodobnější, protože tam žije hodně lidí,“ řekl Giuseppe De Natale, který s postupimským vědcem Ulrichem Harmsem vede tým, jenž chce vulkanickou aktivitu u Neapole měřit. Výsledky by se daly využít i k případnému získávání geotermické energie.

Odborníci právě pracují na prvním vrtu o hloubce 500 metrů. Díky sondě budou monitorovat, jak se chová obří masa roztavené horniny pod povrchem.

Hrozí nové Pompeje?

Projekt má ale řadu odpůrců: někteří tvrdí, že sonda by naopak mohla erupci vyvolat. „Takové operace se ve městech neprovádějí. Neexistuje žádný poměr cena/výkon, který by ospravedlnil jejich údajný přínos,“ poznamenal Benedetto De Vivo z neapolské univerzity Fridricha II. Kritici připomínají výbuch Vesuvu, který roku 79 n. l. zničil antické Pompeje a Herculaneum.

Podle De Nataleho ale tragédie nehrozí. „Najdeme i ty nejnepatrnější náznaky budoucí erupce… to je velké snížení rizika výbuchu,“ hájil projekt. Po vyhodnocení výsledků prvního vrtu je plánován další vrt o hloubce 3500 m. Jeho hloubení by mělo začít za dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám