Hlavní obsah

Zlínští herci oslaví svátek divadla i učitelů

Novinky, Hana Vondrášková

Stejně jako v předchozích letech oslaví Městské divadlo Zlín Mezinárodní den divadla i Den učitelů. Pro své diváky připravili zlínští herci dvě oblíbené inscenace na dvou scénách - a navíc se hraje i dopoledne pro školy.

Foto: zdroj: Institut umění - Divadelní ústav

Krzysztof Warlikowski

Článek

Mezinárodní den divadla byl založen v roce 1961 Mezinárodním divadelním institutem. Tento den slaví každoročně 27. března všechna divadla na světě. Při této příležitosti se organizují různé národní i mezinárodní divadelní akce. K nejvýznamnějším z nich patří Mezinárodní poselství. Z podnětu Mezinárodního divadelního institutu je každoročně jeho autorem nějaká světově proslulá divadelní osobnost.

K Mezinárodnímu dni divadla v pátek 27. března v 19 hodin se na prknech Velkého sálu rozehraje oblíbená komedie Dokonalá svatba v režii Michaely Doleželové a Romana Vencla. Ve stejný čas začíná v klubu Dílna komedie o zhoubných účincích mateřské lásky  z pera zlínského rodáka Benjamina Kurase Nikdy nekončí, která se stala nejlepší inscenací sezony 2013/2014. V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Milenu Marcilisovou a Gustava Řezníčka. 

Před oběma představeními, která jsou vyprodána, budou číst herci poselství, jehož autorem je letos Krzysztof Warlikowski z Polska, dnes jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů. Provolání přednesou herci Zdeněk Julina (ve Velkém sále před Dokonalou svatbou) a Rostislav Marek (v Dílně před Nikdy nekončí).

Herci věnují mimořádné představení i ke Dni učitelů v sobotu 28. března. V 19 hodin čeká pedagogy hra Baťa Tomáš, živý v režii Doda Gombára a v hlavní roli s Gustavem Řezníčkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám