Hlavní obsah

Ze zahájské Strouhy vylovili sportovní rybáři sedmnáct metrů ryb 

Novinky, Petr Pokorný

Sedmnáct metrů a 36 centimetrů ryb vydal v sobotu 5. května do rukou účastníků rybářských závodů v Zahájí na Českobudějovicku jeden ze zdejších obecních rybníčků. Do lovu „Ve strouze“, který připravila obec s tradiční podporou Skupiny ČEZ, se zapojilo celkem 25 lovců, 10 dětí a 15 dospělých.

Foto: Petr Pokorný

Ze zahájské Strouhy vylovili sportovní rybáři sedmnáct metrů ryb.

Článek

A nenudila se ani početná divácká společnost. Ryby braly, a tak se bylo na co dívat. Oproti loňským jarním závodům, kdy k vodě přišlo celkem 28 rybářů, tedy o tři více než letos, byl sobotní úlovek téměř přesně „na chlup“ dvojnásobný.

„Nejvíce bylo uloveno kaprů, nejdelším kusem ovšem byla štika s osmapadesáti centimetry,“ uvedl Pavel Kaňka, vedoucí soutěže a člen zahájského zastupitelstva, který o kaskádu tří rybníčků Ve strouze celoročně pečuje.

Dopoledne u rybníčku Ve strouze patřilo dětem, odpoledne dospělým. Pravidla měli všichni stejná. Už několik let neměnná. „Chytáme na jeden prut a jeden návazec bez krmítka, na plavanou, nebo na položenou. Soutěžící si může ponechat jednu ulovenou rybu s minimální mírou čtyřicet centimetrů a vítězí rybář, který ulovil v součtu úlovků nejdelší míru, přičemž se počítají pouze úlovky větší než pětadvacet centimetrů,“ poznamenal Kaňka.

Jiří Novák, starosta Zahájí, v této souvislosti připomněl, že Strouhu využívají celoročně místní děti, jimž obec prodává celoroční povolenku na tento „revír“ za symbolickou cenu. „Malí rybáři se zde už útlého věku seznamují s péčí o rybník a učí se i pravidla rybolovu, která jsou pevně daná a platí pro všechny. Důležité je také to, že neprosedí veškerý svůj volný čas doma u počítačů, ale jsou venku v přírodě na čerstvém vzduchu,“ zdůraznil starosta.

Rybářské závody jsou jednou z deseti akcí, které letos obec pořádá, s podporou Skupiny ČEZ, v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín. „Pravidelné příspěvky od elektrárny jsou důležitým zdrojem prostředků, díky nimž se nám daří udržovat sportovní, kulturní a společenský život v obci na poměrně vysoké úrovni,“ připomněl Novák.

Nejlepším lovcem mezi dětmi do 15 let, i absolutním vítězem celého podniku, se stal Adam Pokorný s úlovkem o celkové délce 227 centimetrů. Stříbrnému Eriku Valentovi rozhodčí naměřili 138 centimetrů a bronzovému Marku Vithovi 77 centimetrů ryb. Celkem malí rybáři vylovili 646 centimetrů ryb.

Prvenství mezi dospělými si u Strouhy vybojoval Luboš Vitha, jehož úlovek měřil v součtu 167 centimetrů. 141 a 120 centimetrů pak stačilo na druhé místo Michalu Vithovi a na třetí pozici Danielu Čejkovi. Celkem dospělí rybáři ulovili deset metrů a devadesát centimetrů ryb.

Vítězi obou kategorií si od vody odnesli jako první cenu rybářský prut s navijákem, druzí v pořadí naviják a třetí podběrák. Účastníci dětské kategorie získali drobnou odměnu v podobě rybářských doplňků úplně všichni, takže žádný z malých lovců neopouštěl zahájskou Strouhu s prázdnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám