Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy otevře při Hradozámecké noci oba návštěvnické okruhy a čtyři druhy prohlídek

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. srpna v odpoledních a večerních hodinách se na mníšeckém zámku budou moci návštěvníci, děti i dospělí, podívat nejen do původně nabízených soukromých komnat posledních majitelů, ale i do honosných reprezentačních sálů a jídelen.

Foto: Anna Čelouchová

Mezi známá zámecká strašidla patří i bílé paní. Ilustrační obrázek.

Článek

Program Hradozámecké noci odstartuje na Mníšku již v půl čtvrté odpoledne prohlídkami pro menší děti. Budou mít na výběr ze dvou prohlídek, které budou procházet odlišnými interiéry.

V soukromé části zámku je čekají ložnice, koupelny nebo dětský pokojík a Pohádková prohlídka se strašidýlky. Jaká oblíbená strašidýlka měli zámečtí obyvatelé? Třeba paní hraběnka měla nejraději zcela netypické strašidýlko, které se nejčastěji zjevovalo jako líbezný ptáček. Ani nevíme, jakým nedopatřením se ocitl v kategorii strašidel, snad jen, že se objevuje a mizí znenadání jako duch. Překrásně zpívá a své posluchače dokáže kdykoli uspat.

V reprezentační části zámku mohou děti navštívit prohlídku Cesta za pohádkou. Během cesty zámeckými místnostmi budou procházet jídelny, věžové salónky, kuřácký pokoj, knihovnu nebo pracovnu a hádat, jaké pohádky se v komnatách schovaly. Teprve, když všechny uhodnou, dostanou se na konec, kde zazvoní zvonec, jak se v každé pohádce sluší a patří.

Ani větší děti a dospělí návštěvníci nebudou ochuzeni o to vybrat si prohlídku podle pokojů, které chtějí vidět. Na Klasické prohlídce prvního okruhu, který prochází reprezentačními místnosti, se dozvědí o historii zámku a nahlédnou i do původní barokní kaple se zachovalými štuky a originálním obrazem Karla Škréty. Zcela jedinečnou příležitostí bude v tento den možnost prohlédnout si také pozdně barokní lázeň v přízemí zámku, jež je jindy běžnému oku návštěvníka uzavřena.

V pozdějších časech bude na těchto prohlídkách provádět průvodkyně v roli paní hraběnky Terezie Kastové, která zde bydlela ještě v době první republiky. Tyto časy si často rádi představujeme jako ve filmech pro pamětníky, jež nostalgicky připomenou fotografie nejznámějších a nejoblíbenějších prvorepublikových hereček, mezi které patří Nelly Gajerová, Adina Mandlová, Nataša Gollová a další.

Také na prohlídce druhého okruhu, pro změnu se soukromými pokoji, větší a dospělí návštěvníci zavítají do jindy nepřístupné barokní lázně. Jedná se vlastně o zapuštěný malý bazén obklopený iluzivní malbou, která má navozovat pocit pobytu v cizokrajné přírodě. Dále je čeká prohlídka ložnic posledních pánů Mníšku, moderní obývací koupelna a záhadná Detektivní prohlídka se slečnou Marplovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám