Hlavní obsah

Vyšší odbornou školu restaurátorskou v Brně čeká den otevřených dveří i přijímací řízení

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se studuje na škole i kdy lze zkonzultovat domácí přípravu k přijímacím zkouškám, jsme se zeptali zástupce ředitele školy Petra Poláška. Během rozhovoru mluvil mimo jiné i o nové možnosti navázat na studium na Vyšší odborné škole restaurátorské studiem Masarykovy univerzity.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Kde najít informace, co lze očekávat v rámci přijímacích zkoušek?

Na webových stránkách školy (www.vosrbrno.cz/prijimacky.html) máme zveřejněný rámcový obsah talentové zkoušky i doporučenou literaturu. Nejlepší pro zájemce o studium je ale osobní návštěva školy. Mohou si zde vyzvednout testy z předchozích přijímacích řízení i prodiskutovat domácí práce, případně také portfolio, a to přímo s pedagogy.

Kolik času by se měl zájemce o studium věnovat přípravě na zkoušky?

To je individuální. Absolvent umělecké střední školy podle testů z předchozích přijímacích zkoušek sám zjistí, že potřebuje doplnit minimum znalostí i praktických prací. Ostatní by se měli zaměřit především na talentovou část.

Říkáte, že je možné vše konzultovat s pedagogy školy, jak a kdy?

Nejvhodnějším způsobem je navštívit Den otevřených dveří, například ve čtvrtek 27. března od 9:00 do 16:00 hodin. Jindy je třeba si s konkrétním vyučujícím domluvit schůzku. Kontakty jsou na webových stránkách.

Hlásí se k přijímacím zkouškám jen maturanti?

Spektrum uchazečů o studium je širší. Nejpočetnější jsou čerství absolventi středních škol, ale výjimkou nejsou ani studenti vyšších odborných škol nebo také studenti vysokých škol, kteří vyhledávají ke svému vědecky zaměřenému studiu prakticky zaměřené terciární vzdělávání.

Je nutné, aby zájemce o studium restaurování studoval v rámci střední školy příbuzný obor?

To je výhodou, nikoliv podmínkou. Máme zkušenost, že cílevědomí studenti z gymnázia nebo tzv. průmyslovek jiného zaměření umí dosáhnout velmi dobrých výsledků a nakonec jsou to oni, kdo je odměněn finančně dotovanou odbornou praxí v zahraničí.

Takže studenti VOŠR jezdí na zahraniční stáže?

Stále rozšiřujeme adresář kvalitních restaurátorských ateliérů v Rakousku, Německu, Anglii a Francii, kam vysíláme studenty na odbornou praxi. Ubytování, dopravu a stravu platíme studentům z dotačních programů. Na odborné praxi si studenti často vytvoří kontakty pro své profesní působení a po škole se vrací do zahraniční jako zaměstnanci.

A je možné, aby po ukončení školy nastoupili na vysokou školu?

Někteří by se chtěli dále vzdělávat, současný vzdělávací systém jim ale příliš nenabízí možnosti zůstat v oboru. Toto by se mělo změnit příští školní rok, kdy se začne nabízet navazující bakalářské studium na Masarykově univerzitě, které bude pro naše absolventy zkráceno o dva roky studia.

Jaké uplatnění mají vaši absolventi?

Otevírají si jako OSVČ své ateliéry, jsou ale také zaměstnanci galerií, muzeí, památkového ústavu nebo soukromých firem. Současné průzkumy uplatnění absolventů humanitně zaměřených vyšších odborných škol v ČR ukazují na více než padesáti procentní zaměstnanost v oboru vzdělávání, zhruba třicet procent studentů pokračuje ve studiu na vysoké škole. A zbylá procenta absolventů jsou zaměstnána mimo obor.

Reklama

Výběr článků

Načítám