Hlavní obsah

Výbuch plynu zničil dům, zraněné transportovaly vrtulníky do nemocnice

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbuch propan butanové láhve v úterý 7. února ráno téměř rozmetal rodinný dům v Tlumačově na Zlínsku.

Foto: HZS Zlínského kraje

Výbuchem zničený dům.

Článek

„Exploze vážně zranila dva jeho obyvatele, které museli zdravotníci letecky přepravit k ošetření do nemocnice. Příčiny výbuchu a výši způsobených škod zjišťují vyšetřovatelé policistů a hasičů,“ sdělil tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

Na místě mimořádné události zasahovalo pět jednotek hasičů. „Hlášení o výbuchu plynu v rodinném domě v Kvasické ulici v Tlumačově jsme přijali přes tísňovou linku v 08.45 hodin. V domě se podle oznamovatele měly nacházet dvě osoby, kterým se ale po výbuchu podařilo dostat ven. Na místo události jsme okamžitě vyslali jednotky profesionálních hasičů ze stanic Otrokovice, Kroměříž a Zlín. Ze zlínské centrální stanice vyjel k zásahu také velící důstojník a speciální technický kontejner. Současně byl vyhlášen poplach i jednotkám dobrovolných hasičů z Tlumačova a blízkých Kvasic,“ informoval Libor Netopil.

Při výbuchu propan butanové láhve došlo k částečné destrukci stavebních konstrukcí řadového rodinného domu. Další části objektu výbuch poškodil natolik, že hrozilo jejich zřícení. Sousední rodinné domy nebyly zasaženy.

„V okamžiku výbuchu se v objektu nacházely dvě osoby, které utrpěly vážná zranění a skončily v péči posádek zdravotnické záchranné služby. K dalšímu ošetření je záchranáři přepravili do nemocnice vrtulníky. Hasiči zajistili místo zásahu a po kontrole objektu statikem zabezpečili narušené konstrukce. Ještě před zahájením prací sutiny preventivně zkontrolovali psi pro vyhledávání  zavalených osob, aby bylo jednoznačně vyloučeno, že se na místě nenachází žádný další člověk. Na místo mimořádné události byla vyslána také psycholožka krajských hasičů ze Zlína, která poskytla pomoc rodinným příslušníkům zraněných,“ dodal mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám