Hlavní obsah

Vstupte do otevřených bran nymburských památek

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celý duben se členská města Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska připojují u příležitosti Mezinárodního dne památek k akci Brány památek dokořán. Staroslavné město Nymburk je otevře v neděli 7. dubna.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Největším lákadlem pro přespolní, ale i pro domácí obdivovatele historie se stane mezi 10. a 14. hodinou prohlídka útrob secesní vodárenské věže i s výstupem na ochoz v sedmatřicetimetrové výšce, z něhož je Nymburk jako na dlani. Ovšem pozor! Výstup je značně fyzicky náročný, takže není vhodný pro malé děti do 10 let a občany se zdravotním omezením.

Vodárnu vystavěnou v roce 1904, kterou ve tvaru obrovského kalicha projektoval architekt Osvald Polívka a po technické stránce ing. Jan Vladimír Hráský, a která je stále funkční, lze navštívit opravdu pouze výjimečně.

První komentovaná prohlídka města se uskuteční v 10 hodin – jejím tématem budou nejenom osudy kaple sv. Jana Nepomuckého a historie dominikánského kláštera. Sraz účastníků je u Turistického informačního centra na Náměstí Přemyslovců.

Ve 13 hodin začne procházka po okruhu nymburského středověkého opevnění na zahrádce Starého děkanství na Kostelním náměstí. Na účastníky přímo na místech s dochovanou unikátní cihlovou fortifikací čekají informace o jejím vzniku a osudech v průběhu staletí.

O 14. hodině se sejde poslední skupina zájemců před kostelem svatého Jiljí, aby se při prohlídce města dozvěděla zajímavosti o fungování středověkého města s královským rychtářem v čele.

Reklama

Výběr článků

Načítám