Hlavní obsah

Veselé (Swingové) vánoční hody Mladého týnišťského big bandu a Rychnovského dětského sboru Carmina

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý týnišťský big band a Rychnovský dětský sbor Carmina jsou dvě hudební tělesa, která vloni shodně oslavila už dvacet let od svého vzniku, a za tu dobu si vydobyla své pevné místo mezi příznivci hudby nejen v tomto regionu, ale také daleko za jeho hranicemi.

Foto: Dana Ehlová

Křest prvního společného CD Mladého týnišťského big bandu a Rychnovského dětského sboru Carmina proběhl loni v prosinci.

Článek

Již v roce 2004 se hudebníci a zpěváci domluvili na spolupráci a během osmi let potěšili posluchače společnými koncertními programy: Swingové vánoce, cyklus Jana Vičara O Káče s Káčou a samozřejmě i dalšími koncerty.

Vzájemná spolupráce se přetavila také do prvního společného CD Veselé (Swingové) vánoční hody, které byly slavnostně pokřtěny 9. prosince 2012 v Pelclově divadle v Rychnově nad Kněžnou. K uspokojení všech zájemců o tuto mimořádnou hudební událost v regionu se tehdy musely uskutečnit dokonce dva koncerty.  

Tím však kontakty a společná vystoupení obou těles neskončila. Také letos budou příznivci Mladého týnišťského big bandu a Rychnovského dětského sboru Carmina odměněni a jak bývá dobrým zvykem, ne jednou. První koncert se uskuteční 5. prosince v sále Pelclova divadla v Rychnově nad Kněžnou a druhý 19. prosince v Kodymově národním domě v Opočně.

Na programu obou akcí bude repertoár z CD Veselé (Swingové) vánoční hody, jehož název už v mnohém napovídá, co je jeho obsahem. Jedná se o vánoční skladby a nejznámější koledy v netradičním pojetí.

Jedenáct, z celkem třinácti skladeb (např. Půjdem spolu do Betléma, Dej Bůh štěstí, Nesem vám noviny, Jak jsi krásné neviňátko) aranžoval Milan Svoboda, jazzový skladatel, aranžér, kapelník Kontrabandu Milana Svobody a spousty jiných souborů. Úvodní skladba Příbramské koledy je dílem českého jazzového skladatele, aranžéra, pianisty a mosteckého rodáka Kamila Hály, který působil i jako dirigent jazzového orchestru Československého rozhlasu.

Mladý týnišťský big band má však další lahůdku připravenu i na začátek roku 2014. Podle doporučení člena orchestru Honzy Matičky je třeba si již teď zapamatovat datum 12. ledna 2014, kdy je na programu tradiční Novoroční koncert před domácím publikem.

„Jako náš host vystoupí Leona Machálková. Chystáme hned dva koncerty, protože kulturní centrum v Týništi nad Orlicí je v rekonstrukci, a tak koncerty proběhnou v kině, kde je daleko menší kapacita,“ poslal tu nejlepší pozvánku za příznivci tohoto tělesa právě Honza Matička  

Reklama

Výběr článků

Načítám