Článek
Všichni účastníci soutěže Gambrinus Mistr výčepní museli před porotou prokázat teoretické znalosti výroby a standardů péče o pivo. Ověřovali se tak například znalosti z výroby nepasterizovaného piva nebo podmínky pro udělení chráněného zeměpisného označení České pivo.
Pak přišel na řadu divácky atraktivní praktický test. Dvouminutová zkouška zahrnovala komplexní výčepní řemeslo, tedy od přípravy skla přes čepování piva více technikami až k samotnému správnému servírování.
V testu nejlépe uspěl David Klícha, který spolu s dalšími pěti nejúspěšnějšími z dvou pražských kol postupuje co celorepublikového finále.
„Pivo čepuju už dvanáct let a stále mě to baví. Správné výčepní řemeslo jsem se naučil dlouholetou praxí,“ říká aktuální držitel titulu Mistr výčepní David Klícha.
Čím zaujali porotu tři vítězové? „Existuje přísloví, že dokonalost není maličkost, ale dokonalosti se dosahuje pomocí maličkostí. A to platí i o čepování piva, o čemž se dnes přesvědčili všichni přítomní soutěžící,“ ocenil výkony jeden z porotců Pavel Zítek.