Hlavní obsah

V karvinské nemocnici provedli unikátní operaci výměny kolenního kloubu

Novinky, Milan Haluška

Lékaři nemocnice v Karviné-Ráji provedli koncem března unikátní operaci náhrady kolenního kloubu, a to za použití moderní technologie Visionaire. Ta umožňuje ortopedovi provést přesné řezy kostí v ideální rotaci a sklonu, má nižší riziko infekce a operatérovi zabere zákrok méně času.

Foto: Nemocnice Karviná

Ilustrační foto

Článek

Metoda Visionaire spočívá v individuální výrobě řezacích bloků na základě pacientovy vlastní anatomie. S použitím magnetické rezonance kolena spolu s kompletním rentgenovým snímkem dolní končetiny se navrhne a vyrobí dva řezací bloky (na stehenní a holenní kost), pomocí kterých je provedena výměna kolenního kloubu.

Tento operační výkon je také šetrnější ke kostem a měkkým tkáním pacienta a snižuje rizika ostatních komplikací, jako je tuková embolie nebo hluboká žilní trombóza. Pacient po operaci dostane tzv. implantát pas, kde jsou vylepeny štítky z použitých implantátů a řezacích šablon Visionaire. V sazebníku VZP zatím tato technologie není, a proto si ji pacienti hradí sami.

"Náš pacient patří do kategorie spíše mladších pacientů, přesto měl koleno poškozené tak, že si zasloužilo náhradu totální endoprotézou. I když byl jedním z prvních našich pacientů operovaných touto metodou, operační čas byl významně zkrácen. V současné době probíhá pooperační péče v běžném režimu, rána se hojí dobře, pacient chodí, koleno cvičí podle plánu, v současné době na rehabilitačním oddělení," sdělila mluvčí nemocnice Radmila Fleischerová.

Metoda Visionaire je povolena k plnému klinickému použití a v současné době je díky svým výborným výsledkům dlouhodobě využívána při operacích ve vyspělých státech EU a USA. Doposud bylo celosvětově odoperováno více než 50 tisíc pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám