Hlavní obsah

Trafostaniční kaple v Deblově je unikátní stavbou Chrudimska

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malou obcí Deblov na Chrudimsku, součástí Mladoňovic, většina lidí profrčí, aniž by zaznamenala originální kapli vytvořenou ze dvou zrušených trafostanic. Že má světlý kvádr na vrcholu kříž si všimnete až opravdu zblízka. Kaple zasvěcená Strážným andělům tu stojí od roku 2016.

Foto: Vratislav Konečný

Trafokaple v Deblově

Článek

Využít nefunkční trafačku není neobvyklé, v Kryštofově Údolí z ní před lety vytvořili originální orloj, na který se sjíždějí podívat návštěvníci nejen z Česka.

Nemohl se dívat na ohyzdu

Nápad přebudovat trafostanici v Deblově se zrodil v roce 2010, jednomu z místních se nelíbilo, že se musí dívat na oprýskaný objekt a že většina obcí má aspoň kapličku a oni ne.

U zrodu byla bývalá starostka Mladoňovic, pod které Deblov patří, Ivana Blehová. Po nápadu se začalo s papírováním, což je u nás to nejhorší, co může stavebníka potkat. V Mladoňovicích trafo zbourali, ale měli cihly, které v konečné fázi použili v Deblově.

Starousedlíci, ale i rekreanti přiložili ruku k dílu, bylo jich přes sto. Přispěli i finačně. Dali dohromady 700 tisíc. V Deblově žije 40 obyvatel, v Mladoňovicích asi 350.

Mají i nový zvon

Začali uvažovat i o zvonu, zprvu nějakém bazarovém. Nakonec jim zvoní denně poledne 90kilogramový ze zvonařské dílna Leticie Dytrychové z Brodku u Přerova. Je laděn v tónu G2. Má stejný zvuk, jako má nejmenší zvon Ježíš v Chrámu svatého Víta. Je na něm znak obce Mladoňovice a místních částí.

Stavba je jednopatrová, členěná římsou. Uvnitř je oltářní deska  s postavami tří andělů strážných. Výmalba v nebeské modři.

Až tudy  pojedete, nohu z plynu a na chvíli se zastavte. Třeba tu máte svého anděla strážce.

Reklama

Výběr článků

Načítám