Hlavní obsah

Technický sníh zachránil mezinárodní závod žactva v Říčkách v Orlických horách

Novinky, Stanislava Dvořáková

V technickém provedení Ski klubu v Ústí nad Orlicí se ve dnech 22. až 24. ledna v jeho areálu Ski centra v Říčkách v Orlických horách uskutečnil 53. ročník Mezinárodního závodu žactva v alpských disciplínách. Tento závod je jeden z deseti závodů Mezinárodní lyžařské federace FIS.

Foto: Stanislava Dvořáková

Plakát Mezinárodního závodu žactva v alpských disciplínách - slalomu a obřím slalomu.

Článek

Pořádající asociace Svazu lyžařů České republiky tradičně využila vynikající zázemí Ski centra v Říčkách v Orlických horách a výborně fungující všestranný servis k uskutečnění již 53. ročníku tohoto významného závodu na evropském kontinentu.

Zhruba po půlroční přípravě mohl organizační výbor Ski klubu v Ústí nad Orlicí ve čtvrtek 22. ledna provést v hostinci přímo v místě konání závodu zahájení slavnostním ceremoniálem. Po zklamání z minulého roku, kdy pro nepříznivé přírodní podmínky musel být závod odvolán, letošní rok vyšel příznivěji, i když technický sníh musel nahradit nedostatek přírodního.

To umožnilo, že v pátek 23. ledna, první den závodu, mohla být v 9 hodin ráno odstartována na svahu Zakletý první disciplína slalomu. I když výška Ski areálu je 740 - 992 metrů nad mořem, nebyla přesto v tomto dni trať ušetřena rozmarů počasí.

Slalom se jel na mokrém sněhu a v mlze, což komplikovalo vytyčenou těžkou trať pro starší žactvo, kterou stavěl bývalý slovenský závodník Rostislav Mažgút a na níž vypadlo hodně závodníků. Mezi nimi nedojela i česká závodnice Nikola Bubáková a brazilský reprezentant Eric Duquesne. Lépe se vedlo na trati mladšího žactva připravené českým trenérem Petrem Záhrobským.

První den pak přinesl velký úspěch české výpravě ziskem tří zlatých medailí. V mladších žácích to byla Tereza Součková a Jonáš Pospíšil, který fantasticky zaútočil z osmého místa po prvním kole. V kategoriii starších žáků zlatou medaili získal Jan Ouvín. 

Druhý den závodu, v sobotu 24. ledna, kdy se závodilo v obřím slalomu, se jel již za optimálních podmínek na dobře upravené tvrdé trati při teplotě -5°C.

Kategorie mladšího žactva závodila jednokolově, starší žáci a žákyně byli hodnoceni z výsledků dvou kol. Na prvních místech opět skončil Jan Ouvín z České republiky a Tereza Jančová ze Slovenska. Svoje jízdy perfektně absolvovali i závodníci Tadej Paščinski ze Slovinska a Raphael Zuurbier z Nizozemska. Na medailových místech skončily i další české závodnice Barbora Ziková a Iva Křížová.

V konečném hodnocení ze 180 startujících závodníků se tak absolutními vítězi stali Tereza Jančová ze Slovenska a Jan Ouvín z České republiky.

Z výsledků se nejvíce těšil Český lyžařský svaz. Z 16 zúčastněných zemí v hodnocemí národů 1. místo obsadila Česká republika s 221 body, na 2. místě skončilo Slovensko s 196 body a na 3. místě Slovinsko s 153 body.

Český lyžařský svaz tak úspěšně završil konání již 53. ročníku tohoto mezinárodního závodu žactva, kde navíc v osmi kategoriích získal pět zlatých medailí a dvě bronzové, čímž potvrdil význam dlouholeté práce s mládeží.

Spokojeni byli i návštěvníci, kteří přijeli do Říček strávit víkend a mohli zároveň sledovat profesionální závody pod sebou ze čtyřsedadlové lanovky. V cíli závodu byl navíc průběh jízd přímo na trati promítán na velkoplošné tabuli. Záznam Skiinterkriteria 2015 bude také uveden v ČT SPORT ve čtvrtek 29. ledna v 17.05 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám