Hlavní obsah
Šunková rolka: nesmrtelnou klasiku rautů z období před rokem 1989 budou moci ochutnat hosté v moderní podobě v duchu zážitkové gastronomie. Foto: Josef Vrážel

Talířek ROH, metropol i Bomba Malakov: kuchaři chystají Menu sametové revoluce

Šunková rolka v aspiku, talířek ROH, legendární Metropol nebo kuřecí prsíčko s broskví: kdo zažil dobu před listopadem 1989, jistě má stále v živé paměti hity tehdejší gastronomie. Při příležitosti výročí 30 let od listopadu 1989 je budete moci znovu ochutnat. a to v zajímavější podobě než tenkrát.

Šunková rolka: nesmrtelnou klasiku rautů z období před rokem 1989 budou moci ochutnat hosté v moderní podobě v duchu zážitkové gastronomie. Foto: Josef Vrážel
Talířek ROH, metropol i Bomba Malakov: kuchaři chystají Menu sametové revoluce

Originální gastronomickou oslavu 30. výročí sametové revoluce chystá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Návštěvníci si budou moci v sobotu 16. listopadu pochutnat na pokrmech známých z doby před rokem 1989, které kuchaři ztvární v dnešním moderním pojetí.

„Chceme na jeden z milníků naší historie zavzpomínat způsobem, který je nám blízký, tedy právě prostřednictvím gastronomie. A současně ukázat, že některé speciality tehdejší doby mohou mít své místo na jídelním stole i dnes, pokud se připraví z kvalitních surovin a moderním způsobem respektujícím současné trendy,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Menu sametové revoluce pro tuto příležitost ve spolupráci s šéfkuchařem Josefem Tydlačkou sestavil Alexandr Burda, gastronom a pedagog ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě, který bude večerem provázet.

V minulosti již Lanterna ve spolupráci s ním uvedla podobné úspěšné, tematicky koncipované akce, například Oscarový večer s režisérem Jiřím Menzelem a ochutnávkou filmových specialit nebo loňský degustační večer zasvěcený gastronomii První republiky.

Tentokrát nebude menu postrádat i nádech recese. Na jídelním stole se například objeví předkrm s názvem Talířek ze schůze ROH nebo Šunková rolka v aspiku, obojí ovšem ztvárněné moderně v duchu zážitkové gastronomie. K přípitku poslouží dříve tolik populární Metropol. Polévka Sbornaja, obdoba naší hrstkové, přinese méně známou variantu tohoto tradičního, u nás dříve známého ruského pokrmu. Hlavním chodem bude „Kuřecí prsíčko s broskví a sýrem aneb Mohlo to vypadat trochu jinak“. Jako dezert čeká návštěvníky moderní verze tradičního dortu Bomba Malakov dozdobeného dříve nedostatkovými druhy ovoce.

To vše vpředvečer 17. listopadu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků