Hlavní obsah

Talířek ROH, metropol i Bomba Malakov: kuchaři chystají Menu sametové revoluce

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šunková rolka v aspiku, talířek ROH, legendární Metropol nebo kuřecí prsíčko s broskví: kdo zažil dobu před listopadem 1989, jistě má stále v živé paměti hity tehdejší gastronomie. Při příležitosti výročí 30 let od listopadu 1989 je budete moci znovu ochutnat. a to v zajímavější podobě než tenkrát.

Foto: Josef Vrážel

Šunková rolka: nesmrtelnou klasiku rautů z období před rokem 1989 budou moci ochutnat hosté v moderní podobě v duchu zážitkové gastronomie.

Článek

Originální gastronomickou oslavu 30. výročí sametové revoluce chystá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Návštěvníci si budou moci v sobotu 16. listopadu pochutnat na pokrmech známých z doby před rokem 1989, které kuchaři ztvární v dnešním moderním pojetí.

„Chceme na jeden z milníků naší historie zavzpomínat způsobem, který je nám blízký, tedy právě prostřednictvím gastronomie. A současně ukázat, že některé speciality tehdejší doby mohou mít své místo na jídelním stole i dnes, pokud se připraví z kvalitních surovin a moderním způsobem respektujícím současné trendy,“ uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Menu sametové revoluce pro tuto příležitost ve spolupráci s šéfkuchařem Josefem Tydlačkou sestavil Alexandr Burda, gastronom a pedagog ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě, který bude večerem provázet.

V minulosti již Lanterna ve spolupráci s ním uvedla podobné úspěšné, tematicky koncipované akce, například Oscarový večer s režisérem Jiřím Menzelem a ochutnávkou filmových specialit nebo loňský degustační večer zasvěcený gastronomii První republiky.

Tentokrát nebude menu postrádat i nádech recese. Na jídelním stole se například objeví předkrm s názvem Talířek ze schůze ROH nebo Šunková rolka v aspiku, obojí ovšem ztvárněné moderně v duchu zážitkové gastronomie. K přípitku poslouží dříve tolik populární Metropol. Polévka Sbornaja, obdoba naší hrstkové, přinese méně známou variantu tohoto tradičního, u nás dříve známého ruského pokrmu. Hlavním chodem bude „Kuřecí prsíčko s broskví a sýrem aneb Mohlo to vypadat trochu jinak“. Jako dezert čeká návštěvníky moderní verze tradičního dortu Bomba Malakov dozdobeného dříve nedostatkovými druhy ovoce.

To vše vpředvečer 17. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám