Hlavní obsah

Také v Přešticích je už vánočně prostřeno

Novinky, Věra Kokošková

V předvánočním čase se stává kuchyně středobodem všeho dění. Konec konců nás o tom denně přesvědčují jak televize, tak tištěná média. A že tomu tak bylo odedávna, dokládá právě otevřená výstava v Domě historie Přešticka s názvem S trochou nostalgie aneb Jak vařily naše babičky o Vánocích.

Foto: Radka Süssová, archiv domu historie Přešticka

Na vánoční "Prostřeno!" zveme až do 6.1. 2013 do Domu historie Přešticka. Výstavu si vychutnáte doslova všemi svými smysly!

Článek

Nutno podotknout, že expozice představuje kuchyňské pomůcky, které používaly nejen babičky, ale i prababičky; a to Magdalénou Dobromilou Rettigovou počínaje, a náčiním, které používaly ještě naše maminky v letech padesátých minulého století, konče.

Exponáty, některé velmi vzácné, pocházejí jednak přímo ze sbírky městského muzea v Přešticích a jednak jsou zápůjčkami od dalších muzeí - Západočeského muzea v Plzni, Muzea Bohuslava Horáka v Rokycanech, Národního technického a Náprstkova muzea v Praze. Významnou měrou se však podílejí i soukromí sběratelé.

Oko návštěvníka se tak může pokochat nejen souborem unikátního měděného nádobí z 19. století, ale i ukázkami téhož v o něco skromnějším provedení - v mosazi, smaltu, hliníku, plechu a litině. Jen těžko se vybírají ty nejkurióznější kousky. Snad bychom mohli uvést alespoň keramický pekáč, v němž se naráz upeklo 15 různých tvarů  cukroví, sady cukrářských formiček na čokoládu, váhu, která odměřovala "na špetky", litinové strojky na maso, tzv. "samožerky", které maso nemlely, nýbrž sekaly, či nástroj na odstraňování rybích šupin z 2. poloviny 19. století. Stejně staré jsou i důmyslné loupače jablek, které do Prahy dovezl Vojta Náprstek z Anglie a USA pro svůj Americký klub dam. A ta metla na bílkový sníh, která vypadá tak obyčejně, je dokonce darem amerického spolku "Dámy z Detroitu" Pražankám.

Kromě množství zvykoslovných předmětů je do celého výstavního prostoru zakomponováno asi 40 dobových kuchařek, z nichž některé jsou na místě "ilustrovány" přímo ve 3D. Jde o prvorepublikové druhy drobného pečiva, napečené spolupracovnicemi muzea podle spisku Marie Janků-Sandtnerové Cukrovinky na vánoční stromeček i stoleček.

Muzejní galerie v podkroví tentokrát nabízí komorní přehlídku prací dvou místních amatérských výtvarnic - obrazy Hany Matějovské a malované hedvábné šály Marie Čermákové.

Vánoční výstavy v Domě historie Přešticka již tradičně doprovodí ukázky lidových rukodělných technik, týkajících se zhotovování vánoční výzdoby, a to o všech adventních nedělích. Mimoto bude 9. prosince probíhat autogramiáda Miroslavy Kuntzmannové k její nové kuchařské knize S trochou nostalgie aneb Jak se vařilo a jedlo za císaře pána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám