Hlavní obsah

Svatomartinský Mikulov má v nabídce mladá vína i mimořádně zpřístupněné památky

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 9. do 18. listopadu ožije Mikulov bohatým programem Svatomartinských slavností. Pro návštěvníky jsou připravena mladá vína a husí speciality, ale také zábava a kulturní nabídka.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Po dva víkendy město zaplní jarmark řemesel, přijedou kejklíři, fakíři i komedianti a město zpřístupní památky, které již ukončily turistickou sezónu.

"Svatomartinský program začíná v městském kině v pátek 9. 11. vynikající komedií o ženách a vztazích, v hvězdném obsazení mnoha populárních osobností z pražského Divadla U Hasičů," prozradila Lenka Křivánková z Mikulovské rozvojové.

Sobotu na Náměstí otevírá svatomartinský jarmark s dobovým programem, jaký býval na trzích skutečně kdysi k vidění. Přijedou novodobé pouliční komediantské spolky, fakíři i kejklíři s ohněm. Mikulov nezapomíná ani na děti a v programu se během slavností objeví hned několik pohádek. Vystoupí i skupina muzikantů s historickými nástroji a taneční vystoupení přiblíží dobu starodávných krčem a veselic.

V neděli 11. listopadu, přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut, se na Náměstí  po slavnostním příjezdu sv. Martina otevřou Svatomartinská vína. V zámeckém Gajdošově sále pak proběhne od 14 hodin Svěcení vín ročníku 2012. „Slavnostní obřad svěcení mladých vín provedou Pavel Pacner a Jerej Badelita. Podávat se bude svatomartinská kachna a během svátečního odpoledne zahraje cimbálová muzika Kapura,“ zve za organizátory Vojtěch Pazderka. Na slavnostním svěcení je samozřejmě možné čerstvě posvěcená vína i degustovat. 

Mikulovské restaurace a hotely nabídnou speciální svatomartinská menu, včetně ochutnávky mladých a Svatomartinských vín. Zvláštní program připravily hotely Galant, Eliška a Templ, které zvou nejenom na ochutnávky, ale také na hudební večery. V hotelu Galant bude 10. listopadu výstava grafiky Jiřího Šlitra a obrazů Rudolfa Mejsnara a v sobotu 17. listopadu tu pořádají koncert Rudyho Linky.

Během svatomartinských oslav budou mimořádně zpřístupněny historické památky, je možné využít kostýmovaných prohlídek v Dietrichsteinské hrobce, vystoupit s průvodcem  na Svatý kopeček a seznámit se s bohatou historií města.

Reklama

Výběr článků

Načítám