Hlavní obsah

Supraphon vydal další ze základních kamenů české rockové historie, album Město ER

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zásadní české album se dočkalo jubilejní reedice. Jde o legendární Město ER, které na samém začátku 70. let minulého století natočil zpěvák Michal Prokop s kapelou Framus Five. Kultovní album, které nabídlo spojení rocku a poezie, má i dnes mnoho přitažlivých momentů.

Foto: archiv Supraphon

Část obalu legendárního alba Michala Prokopa a Framus Five Město ER.

Článek

Přesně pětačtyřicet let po vydání se objevuje toto vysoko ceněné poslouchání jako výpravný CD digipack, 180gramové LP v otevíracím obalu či nová digitální verze.

S titulní dvacetiminutovou kompozicí Město ER, propojující rockovou kapelu s tehdy u nás ne zcela typickou orchestrální pomocí, a dalšími pěti nahrávkami (Tys kámen, Pláču, Kapela, Noc je můj den, Perceptua) jsou to Framus Five ve složení Michal Prokop (zpěv), Ivan Trnka (klávesy), Luboš Andršt (kytara), Ladislav Eliáš (baskytara) a Karel "Káša" Jahn (bicí), s hosty proslulosti Jaroslava "Erno" Šedivého či aranžemi Petra Hanniga.

Zásadní položkou na straně aktiv je také vynikající text impozantní titulní skladby, práce básníka Josefa Kainara, jeho první pro o generaci mladší elektrifikované hudebníky. Muzice a vůbec hudební složce se dostalo dokonalé péče v podobě remasteringu z původních pásů, ve studiu potvrzeného Michalem Prokopem.

Obal reedice, která vychází na CD i na vinylu, získal šanci se maximálně podobat tomu v roce 1971 zamýšlenému, ale tehdy znemožněnému ideologickým zákazem. Fotograf Alan Pajer si naštěstí uchoval alespoň některá východiska, takže mohl se svou dcerou Alenou, která je grafičkou, rekonstruovat balení do úchvatné a dosud nevídané podoby. 

„Live“ podobu Města ER předvedl Michal Prokop koncem léta na scéně pod hradem Loket, kde ho coby čerstvého sedmdesátníka doprovodil kromě Framus Five i Karlovarský symfonický orchestr. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám