Hlavní obsah

Šumperské městské slavnosti nabídnou zábavu pro celou rodinu

Novinky, Kamil Navrátil

První červnový víkend se město Šumperk přenese do středověku, oslaví den dětí, zahájí letní turistickou sezónu a připomene si výročí uskutečnění nejvýznamnější události v dějinách města - tzv. Šumperský sněm z roku 1490.

Foto: Kamil Navrátil
Článek

V pátek 1. června od 18 hodin zahájí slavnosti show mladých tanečníků a tanečnic ze šumperských zájmových kroužků, klubů a skupin. Všichni milovníci dobrého vína zpozorní v 19 hodin, kdy se začnou rozlévat první vzorky vín především z roku 2011 z mikulovské oblasti. Košt mikulovských vín je pořádán ve spolupráci s partnerským městem Mikulovem ve velkém sále Domu kultury Šumperk.

„Úderem deváté večerní vyrazí historický průvod městem směrem k radnici za doprovodu obřího sedmihlavého draka, rytířů, žonglérů na chůdách a zároveň vystoupí historické skupiny s ukázkami střelby z muškety. Po návratu průvodu do parku proběhne slavnostní ceremonie, kdy konšelé přivítají ve městě zástupce Moravského markrabství a Slezských knížectví. Ohňová show bude už jen předzvěstí toho, na co se všichni nejvíce těšíme. Ve 22.30 vypukne výpravný ohňostroj s nezapomenutelnými pyrotechnickými efekty a završí tak páteční večer,“ uvedl ke slavnostem referent oddělení kultury a vnějších vztahů Bohuslav Vondruška.

V průběhu sobotního dne budou pro děti i dospělé připraveny moderované soutěže, hrát bude historická hudba. Zájemci si můžou zahrát obří šachy, pohrát si s obří stavebnicí, svézt se na kolotoči, zastřílet si z dobových zbraní, podívat se na ruční řemesla při historickém jarmarku, nechat si vyložit budoucnost  a mnoho dalšího. Po oba dva dny budou na Hlavní třídě vždy od 8 do 16 hodin prodávat své produkty místní farmáři při oblíbených Farmářských trzích. Jedním z vrcholů sobotního programu bude rytířský turnaj. Podrobný program zde.

„Až bude dobojováno, přenese se program ze středověku do 60. let minulého století. Největší hity legendárních Beatles zahraje šumperská skupina Pangea, která patří ke špičce české revivalové scény. Za sebou má vystoupení i v klubu Cavern v rámci prestižního festivalu Beatleweek v Liverpoolu. Celé slavnosti završí pomyslná třešnička na dortu. Šumperští Dying Passion v čele s charismatickou zpěvačkou Zuzanou Jelínkovou potěší všechny hudební fajnšmekry. Na šumperském koncertu představí novinkové album Amplify. S předchozí deskou Absorb získali druhé místo v anketě Anděl 2009,“ mluví v superlativech o vystupujících Vondruška.

„Jelikož Slavnosti města Šumperka otevírají letní turistickou sezónu, bude také otevřena expozice Čarodějnické procesy a radniční věž i s novou expozicí věžného (děti do 15 let budou mít vstup zdarma). Průvodce bude opět provázet po krásách památek při prohlídkových okruzích historickým jádrem města Šumperka, to vše až do konce září,“ dodal Vondruška.

Reklama

Výběr článků

Načítám