Hlavní obsah

Středoškoláci z Dobrušky platnými členy filmového štábu

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pomáhali při natáčení českého Dallasu ve filmovém štábu herci a režisérovi Tomáši Magnuskovi.

Foto: Jan Bartoš

Natáčení plesové scény v Hotelu Beránek v Náchodě.

Článek

V současné době ve vile Viktorka v Ratibořicích, kde je také známé herecké muzeum, a v blízkém okolí natáčí herec a režisér Tomáš Magnusek nový český seriál s pracovním názvem „Český Dallas“. A protože ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce mají maturitní obor Informační technologie se zaměřením na počítačovou grafiku, audio-video tvorbu a produkční tisk, nic nebránilo tomu, aby škola s Tomášem Magnuskem navázala spolupráci.

„Naši studenti studijního oboru Informační technologie už umí zpracovávat fotografie, vytisknout si je na školní tiskárně, ale co ještě moc neumí, je v dnešní době tak populární audio a video tvorba. A než začneme natáčet vlastní filmy a než rozjedeme vlastní internetovou televizi, tak se musíme naučit alespoň nějaké základy. Proto jsme oslovili právě Tomáše Magnuska, který bydlí v našem kraji a který se spoluprací souhlasil. Dokonce nám hned nabídl, že se několik našich studentů může na pár dní stát právoplatnými členy jeho filmového štábu,” vysvětlil vlastní spolupráci ředitel školy Ing. Vladimír Voborník.

A tak se čtyři studenti SŠ – PVC z Dobrušky vydali do Ratibořic, kde se na tři dny stali filmaři v opravdovém filmovém štábu.

Student 1. ročníku Jan Bartoš se pochlubil tím, že dělal ostřiče: „Otáčel jsem objektivem kamery a na vedlejším malém monitoru sledoval, jestli je obraz dostatečně ostrý. Když tomu tak nebylo, tak jsem upozornil kameramana a třeba jsme celou scénu opakovali.“

Martin Rúsza a Karel Runštuk, studenti 3. ročníku, zase pomáhali osvětlovačům a nasvětlovali scény, přenášeli reflektory, zatemňovali scénu…

Jana Jarkovská ze 4. ročníku pak hercům „nahazovala“ text.

V samotném závěru se všichni studenti ještě stali herci, když vystupovali v komparzu při natáčení plesové scény v sále Hotelu Beránek v Náchodě.

Tito první studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky, kteří se na pár dní stali filmaři, určitě nebyli posledními, kteří se do filmového štábu herce a režiséra Tomáše Magnuska podívali a stali se jeho právoplatnými členy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám