Hlavní obsah

Statek Bernard je památkou, kde to žije celý rok

Novinky, Milan Hloušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrou kulturní sezónu slibuje pro tento rok Statek Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční řemeslné trhy, zábavné akce pro děti, letní prázdninový koncert či komediální vystoupení ve stylu oblíbených stand-up comedy.

Foto: Milan Hloušek

Tradiční řemesla našim dětem se letos konají v sobotu 21. května.

Článek

Kromě toho na Statku Bernard nebudou chybět ani nejrůznější výstavy, veletrhy nebo environmentální vzdělávací programy určené školním exkurzím. „Nejbližší akcí na Statku bude Myslivecký den spojený s výstavou loveckých trofejí. Tato jarní slavnost je naplánovaná na sobotu 30. dubna,“ upřesnila Romana Vlková, organizátorka kulturních akcí na Statku Bernard.

Značný ohlas jistě bude mít nevšední dětský den zaměřený na tradiční řemesla. Konat se bude v sobotu 21. května a už dnes organizátoři očekávají, že přiláká stovky zvídavých dětí. Velkou událostí má být i dvoudenní veletrh, na který se o víkendu 18. a 19. června sjedou řemeslníci z celé České republiky.

Na seznamu akcí je i koncert. „Stejně jako loni, tak i letos v létě přivítáme na Bernardu nějakého slavného hudebního interpreta. Zároveň uvažujeme o tom, že bychom navázali na úspěšnou akci z minulého roku, kdy publikum přijeli pobavit známí baviči a herci. Kdo to bude, zatím ještě nevíme. Prozradit však mohu, že opět vybíráme ze zvučných jmen, tak aby zvolené vystoupení vhodně zapadlo do našeho komorního prostředí historického Statku,“ vysvětlila Vlková. 

S nástupem podzimu se nádvoří Bernardu stane dějištěm hojně navštěvované Poříčské poutě, jež se letos uskuteční v sobotu 17. září. Koncem následujícího měsíce, konkrétně 28. října si dají na Statku sraz motorkáři, aby slavnostně zakončili svoji jezdeckou sezónu.

V listopadu budou lidé v Královském Poříčí naopak vyhlížet příjezd Martina na bílém koni. Pokud přinese sněhovou nadílku a ta se udrží až do prosince, stane se vítanou ozdobou vánočních trhů, pro něž jsou pravidelně vyhrazené dvě adventní neděle. Tento rok připadají na 12. a 18. prosince.

Tím však výčet chystaných akcí na Statku zdaleka nekončí. Během roku se tu má konat řada výstav. „Snažíme se, aby v naší galerii bylo k vidění stále něco nového a zajímavého. Pro letošek mohu slíbit například výstavu fotografií, batiky, krajky či dětských prací,“ vyjmenovala Vlková.

Na Statku se zaměřují také na školy. Vedle environmentálních vzdělávacích programů zvou žáky také na autorská čtení. Dětem tu v minulých letech předčítali a vyprávěli spisovatelé David Zábranský, Tomáš Zmeškal, Jiří Hájíček, Tereza Boučková nebo režisér Petr Zelenka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám