Hlavní obsah

Sloupsko je plné nádherné romantiky, kromě hradu tu uvidíte i skalní města

Novinky, Vratislav Konečný

Sloup v Čechách je známý především svým skalním hradem, je to jedna z nejromantičtějších staveb toho druhu u nás. Ale v okolí mohutného pískovcového suku se to krásou jen skví. Sama obec je plná roubenek, zámek slouží seniorům. Zemský ráj to napohled...

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Hrad z písku

Pískovcový ostrov je vysoký 33 metry, široký 60 a dlouhý přes 100 metrů. Vystřídali se tu mnozí šlechtici, počátek se datuje kolem roku 1300, kdy se tu usadili Ronovci.

Pozoruhodný pohled na něj je zejména od vyhlídky sezonní restaurace Na stráži na protějším hřebeni, kde od roku 2011 stojí také rozhledna. Na ochoz ve výšce 26 metrů vede 150 schodů. Odtud je vidět po širém kraji a rozhled je to znamenitý. Lužické hory, Českolipsko, Novoborsko.

Nedaleko rozhledny stojí skalní útvar Medvěd, brtník vypadá opravdu jako by právě zkameněl. Od něj je se přes stráň otevírá výhled na souskalí Samuelovy jeskyně. Je to onen poustevník, jehož socha vyhlíží dalekohledem z hrany hradu.

Poustevníka zavraždili a oloupili

Hrad odolával věky různým protivenstvím, pak přitáhli Švédové, postrach Evropy, vše 1639 vypálili a vydrancovali. Skála byla dlouho opuštěna, po roce 1670 ji do roku 1785 obsadili poustevníci, vystřídalo se jich 6, hrad si upravili pro svou potřebu, vybudovali i skalní kapli.

Dřevěné objekty zanikly, zbyly jen místnosti ve skále tesané. Samuel Goerner byl jedním z poustevníků, poustevnu si roku 1718 zřídil v odlehlých skalách, kde měl vyhloubeno několik místností. Ač původně zahradník, přesedlal na poustevničinu.

Byl výborný optik, na hradě, kam se se odstěhoval v roce 1735, vyráběl brýle dalekohledy. Čočky se brousily jemným pískem ze skal, těžil se i v Cikánském údolí, kde jsou dvě jeskyně. Název je odvozen od cikánů, kteří se zde zdržovali. V Malé cikánské najdete repliky kreseb pravěkých zvířat.

Goerner se nakonec přestěhoval do poustevny na Svaté Hoře u Příbrami, tam ho někdo zavraždil a oloupil o peníze, které si k němu uložili poutníci.

Pozoruhodné je i Lesní divadlo, které bylo v minulém století zcela zdevastováno. Vybudovali ho místní ochotníci za podpory hrabětě Kinského. Ten obec proměnil v centrum řemeslné a průmyslové výroby. Od roku 2004 opraveno.

Od roku 1870 se stal Sloup i letoviskem pro zámožné Čechy a Sasy, bylo tu několik vyhlášených hospod a hotelů, i vanové koupele. Vše šlo po roku 1945 do pryč, odsun znamenal zkázu pro celou oblast.

Skalní sluje i vyhlídky

Sloupské skalní město se nachází jižně od obce, nejhezčí skály jsou v Konvalinkovém dole. Je tu plno slují, i uměle vytesaných a upravených vyhlídek.

Žárlivost? 

Poutní místo Modlivý důl ve Svojkově vzniklo v místě, kde se dříve pálilo dřevěné uhlí, vařila kolomaz. Je to nádherná cesta s křížovou cestou, kaple vznikla v místě, kde si údajně vzali život milenci, jejichž vztahu nepřáli rodiče. Další verzí je, že tu žárlivec zabil svého soka v lásce. Ať je to jak chce, je tu moc hezky. Ticho přímo božské, místo naprosto stvořené k meditaci.

Ve Svojkově stojí na skále pozůstatky malého hrádku. Pochází asi ze 14. století, o dvě stě let později je již pustý.

Dalším cílem jsou třeba jeskyně Pusté kostely, známé peklo z pohádky S čerty nejsou žerty…

Reklama

Výběr článků

Načítám