Hlavní obsah

První dáma světového baletu Světlana Zacharová se opět vrací do Prahy

Novinky, René Kekely

Světlana Zacharová patří k největším světovým baletním hvězdám. Už 10. ledna se opět představí českému publiku v rámci představení Amore poprvé s ruským Velkým divadlem, jehož je členkou, v pražském Kongresovém centru.

Foto: archiv S. Zacharové

Světlana Zacharová patří ke špičkám světového baletu.

Článek

Před šesti lety se Zacharová poprvé představila českému publiku na scéně Státní opery Praha, kde tančila titulní roli v baletu Giselle. Nyní půjde o představení o lásce, protože se tak jmenuje Amore (Láska)

„Do Prahy se velmi těším, je tak skvělé publikum, které má rádo balet a dokáže jej ocenit. Vždyť u vás je tolik nadaných, šikovných a úspěšných lidí na tomto poli umění,” prozradila Světlana Zacharová.

Za špičku světového baletu považuje Světlanu Zacharovou “dosluhující” první sólista baletu Národního divadla v Praze Michal Štípa, který se od ledna ujal šéfování baletu Moravského divadla v Olomouci.

„Když se řekne jméno Zacharová, není co dodat. Noblesa, profesionalita, umění, zážitek. Všem, kteří balet milují a chtějí vidět tuto dámu, doporčuji, aby se na ni přišli podívat. Mně samotnému to bohužel nedovolí pracovní povinnosti, ale jinak je to opravdu velmi krásná záležitost,” prozradil Štípa.

Devětatřicetiletá Světlana Zacharová se představí v Praze v představení propojujícího tři díla tří různých choreografů - Jurije Posochova z Baletu San Francisco, Patricka de Bana z Vídeňského státního baletu a choreografky z Irska Marguerity Donlonové, která pracuje v Německu. Partnery světové baletní jedničky budou Michail Lobuchin, Denis Roďkin a Denis Savin. 

První dílo Francesca da Rimini, balet Jurije Posochova, je věnováno stejnojmennému symfonickému dílu Čajkovského, pro něhož je inspirací milostný románek z Dantovy Božské komedie. Pro druhé dílo Rain Before It Falls (Dokud nezačalo pršet) je charakteristická abstrakce a mysterium. Jeho choreograf Patrick de Bana zde vystupuje i jako sólista a interpret. Hudební doprovod je zkomponován z barokní Bachovy hudby a moderní elektroniky. Třetí dílo s názvem Strokes Through the Tails (Tahy přes chvosty not) spojuje mistrovské umění artistů baletu s Mozartovou Symfonií č. 40 g-moll.

Vstupenky na toto jedinečné představení, které se uskuteční tento čtvrtek, jsou ještě k dispozici v běžných předprodejích. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám