Hlavní obsah

Průjezd Náchodem ucpaly kamiony. Jeďte jinudy, apelují policisté na řidiče

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní situace na Náchodsku a zejména ve městě samotném je dlouhodobě neúnosná, v posledních týdnech zvláště kvůli opravám komunikace v tahu na Polsko kritická. Zle to pociťují jak občané města, kdy je Náchod doslova ucpán vozovou hradbou kamionů posunujících se směrem na Kladsko, tak i řidiči.

Foto: archiv PČR

ilustrační foto

Článek

Náchodská kotlina je zahalena oblaky výfukových plynů, občané již nejednou uspořádali protestní blokádu. Dlouho diskutovaný obchvat Náchoda je v nedohlednu.

Komunikace nebyla jako mnohé jiné koncipovaná na takovou zátěž, na kamionech cestuje zboží, které by se dalo snadněji a levněji i ekologičtěji přepravovat po železnici. Jenže ani koleje nemají potřebnou kapacitu a výstavba železničních koridorů pokračuje velmi pomalu.

Kamiony stojí až k České Skalici

Policisté náchodského dopravního inspektorátu ve čtvrtek 14. května celý den řídili dopravu ve městě i před ním. Krátce před desátou hodinou dopoledne museli začít odstavovat nákladní automobily už před vjezdem do města, protože na mezinárodní silnici 1/33 procházející městem se začaly tvořit dlouhé kolony vozidel. Příčinou vznikajícího dopravního kolapsu byl zvýšený počet nákladních vozidel a probíhající oprava kruhového objezdu u Slavie, který silnici přetíná.

Aby bylo možné udržet v Náchodě pro jeho obyvatele alespoň minimální dopravní obslužnost, devět policistů dopravní a pořádkové policie, i se dvěma strážníky městské policie, se postavilo ke všem křižovatkám a koordinovaně regulovalo veškerý pohyb vozidel ve městě. Plynulost dopravě vrátili krátce před půl šestou večer.

Z výsledků poslední směrové studie vyplývá, že při běžném provozu náchodskou křižovatkou u Slávie projede během celého dne průměrně 5200 nákladních vozidel, dopravní policisté odhadli, že ve čtvrtek tu projelo kamionů bezmála 5000 za pouhých osm hodin.

„Některá nákladní auta, odstavená v koloně na obchvatu u České Skalice, čekalo až tříhodinové zdržení, než se dostala od křižovatky u Spyty až k hraničnímu přechodu za Náchodem. Podobně na tom byly i kamiony od Polska, tam se řidiči setkali s hodinovým nebo i delším čekáním na vjezd do města," informovala mluvčí Policie ČR v Náchodě Eva Prachařová.

Policie apeluje na řidiče kamionů, aby použili jinou trasu

„Po prvních zkušenostech bychom chtěli apelovat zejména na dopravce a řidiče kamionů, aby nákladní automobily posílali i jinou trasou, například směrem na Harrachov nebo Ostravu. Při průjezdu Náchodem hrozí až do podzimu opětovné tvoření velkých kolon, ve kterých mohou uváznout nejen řidiči kamionů, ale také občané Náchoda a přilehlých obcí, kteří se potřebují dostat za prací a denními povinnostmi,” řekl ke čtvrtečnímu dopravnímu opatření Martin Červíček, krajský policejní ředitel Královéhradeckého kraje

Reklama

Výběr článků

Načítám