Hlavní obsah

Policie dopadla sériového žháře, způsobil škodu za 2,5 miliónu korun

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští kriminalisté v těchto dnech dopadli sériového žháře, který má na svědomí minimálně 25 požárů. Úmyslnými požáry způsobil škodu v celkové hodnotě 2,5 miliónu korun.

Foto: Policie ČR

Vozidlo, které podlehlo žhářskému útoku.

Článek

Žhář se specializoval na automobily, které většinou na Jižním městě zapaloval. Kriminalisté již dlouho věděli, že pátrají po stejném pachateli, a čekali, až udělá nějakou zásadní chybu, po níž by se mu dostali na stopu.

Dvaadvacetiletý mladík zapaloval vozidla ve večerních hodinách. V srpnu letošního roku nepohrdnul ani zapálením matrací na chodbě panelového domu v ulici V Jezírkách. Oheň posléze poškodil elektroinstalaci a vybavení domu.

„Svým jednáním tehdy pachatel přímo ohrozil obyvatele domu, kteří museli být evakuováni. Čtyři nájemníci skončili kvůli zdravotním komplikacím v rukou lékařů,“ sdělila mluvčí policie Andrea Zoulová.

Hra s ohněm se nakonec stala osudnou zapálením automobilu na konci listopadu, kdy ho hlídka policie chytila přímo na místě činu. Žhář se později doznal k celkem 51 případům, které sahaly až do roku 2003 a 2004. Jejich prokazováním se budou kriminalisté v následujících týdnech zabývat.

Skončil v léčebně

Mladého muže obvinil vyšetřovatel z trestného činu poškození cizí věci a obecného ohrožení. I když vyšetřovatel navrhl soudci uvalení vazby, Obvodní soud v Praze 4 muži nařídil ústavní léčbu v psychiatrické léčebně.

„Orgány činné v trestním řízení tak nyní čekají na vypracování příslušných znaleckých posudků, v nichž se odborníci budou věnovat zejména otázkou příčetnosti pachatele. V případě odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody v rozmezí od tří do osmi let,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám