Hlavní obsah

Pohyblivé figurky lákají do Krkonošského muzea v Jilemnici

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehlídka důmyslných mechanismů s pohyblivými figurkami potrvá v Krkonošském muzeu v Jilemnici do 25. září. Využijte několik zbývajících dní a seznamte se s vývojem mechanických hraček a figur od 15. století.

Foto: Patrik Pařízek

Detail hodin s brusičem a kovářem

Článek

Jak dokládá dosavadní návštěvnost výstavy, výstava o pohybu je opravdu v pohybu, vždyť již přivítala 12 000 návštěvníků.

Co vše je možné vidět? Výstava prostřednictvím textových panelů a exponátů dává nahlédnout do historického vývoje mechanických hraček a figur od 15. století až do současnosti.

Zpočátku to byli především zvoníci na kostelních věžích, později na interiérových hodinách. V 15. a 16. století byly velmi oblíbené. V podobě postav zvoníků odbíjeli čas do cimbálů nebo apoštolů se v pravidelných intervalech objevovali v okénkách orlojů. Jejich podoba i komplikované mechanismy ohromovaly v historii a žasneme nad nimi i dnes.

„Na výstavě máme například hodiny s figurkami s pohyblivýma očima, u jiných hodin při odbíjení brousí jeden kovář nůž a druhý tluče kladívkem do kovadliny. Nechybí ani mechanické hračky, například pohybliví i zpívající ptáci, což je veliká rarita. Je to směsice velmi zajímavých věcí,” řekl Jan Luštinec, ředitel muzea a se smíchem přidal další mimořádnost: „Na této části střeleckého terče vidíme mladíka, který sedí na latríně a pokud se někdo terče strefil, spustil se mechanismus a bylo velice naturalisticky ztvárněno, co na té latríně provádí.“

Z drobnějších předmětů jistě zaujmou pokladničky s pohybujícími se černoušky nebo budík s hráči kostek.

Pohyblivé mechanismy nacházely uplatnění také v betlémech. Ty se nejen hýbaly, ale také vydávaly zvuky, třeba troubení. „Například na mechanickém betlému pana Valeše uvidíme přadlenu, tkalce, vochlíře, rybáře, nebo člověka, který dělá šindele… Pohybujeme se na takové klasické krkonošské vesnici. K tomu máme krásné jesličky a nad nimi skupinu andělů s hudebními nástroji – no prostě krása!“ dodal Luštinec.

Na výstavě je i trocha současné tvorby. Podívat se můžeme do krkonošské tkalcovské světnice… Jedná se o současnou produkci, kterou vytvořil Kamil Anders a kterou muzeu dlouhodobě zapůjčil. Výhoda tohoto mechanismu je v tom, že se dá předvádět poměrně často…

Všechny mechanické hračky a figuríny jsou na výstavě Duše plná koleček v Krkonošském muzeu v Jilemnici k vidění do 25. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám