Hlavní obsah

Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho na hlavní scéně Klicperova divadla

Novinky, Dana Ehlová

Pátou premiérou této divadelní sezóny v královéhradeckém Klicperově divadle je jedna z nejoriginálnějších her celého českého poválečného dramatu Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, jejímž autorem je dramatik, prozaik a režisér Ladislav Smoček.

Foto: Klicperovo divadlo (Tomáš Zeman, Patrik Borecký)

Jiří Zapletal (dr. Zvonek Burke) - foto ze zkoušek

Článek

Režie se v Klicperově divadle ujal David Drábek a celý tvůrčí tým o inscenaci prohlašuje, že se jedná o „surrealistickou crazy-komedii, ze které zůstane rozum stát – a pak si sedne. Tedy pokud budou volné přístavky“.

Podle dramaturgyně Markéty Bidlasové inscenovat Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho je ošemetný problém. Inscenační tradice je totiž daná neuvěřitelně dlouho hranou inscenací Činoherního klubu v režii samotného autora se skvělými herci Bolkem Polívkou, Ninou Divíškovou a spol.  

„Naše inscenace je formálně sice možná radikální, ale myslím, že co se výkladu hry týče, smysl nijak nepřevrací. Velký posun nastává díky Drábkově přístupu ke zkoušení, kdy podporuje a vede herce k improvizaci pohybové a částečně i slovní. To by samozřejmě nebylo možné bez laskavého autora souhlasu,“ nastínila hradecké nastudování Markéta Bidlasová.  

A co na to režisér David Drábek? „Sbíral jsem dlouho odvahu. Protože nejde o to udělat repliku notoricky známé inscenace z Činoherního klubu. Teprve teď, když se člověk cítí jako rada Vacátko (protože ta „mord parta“, která je v Klicperově divadle, je opravdu sehraná a silná), tak se může odvážit dělat tento text, pojmout ho po svém a svéhlavě. Rozhodl jsem se text „nafouknout“ a rozložit do dvou polovin. Protože už se známe – Jiří Zapletal, Pavla Tomicová, Lubor Novotný, Míra Zavičár a Ondra Malý jsou totiž komici vskutku explozivní…“

V Podivném odpoledni dr. Zvonka Burkeho se na jevišti Klicperova divadla objeví Pavla Tomicová (Svatava), Lubor Novotný (Outěchová), Jiří Zapletal (Burke), Miroslav Zavičár (Tichý) a Ondřej Malý (Václav).  

Premiéra se uskuteční v sobotu 27. dubna v 19 hodin, reprízy následují téměř vzápětí - 29. a 30. dubna vždy v 19 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám