Hlavní obsah

Oškobržská akčetápz je název charitativního běhu do kopce pozpátku

Novinky, Jan Řehounek

Kopec Oškobrh (285 m n. m.) leží při silnici z Poděbrad do Chlumce nad Cidlinou a je výraznou dominantou této části středního Polabí.

Foto: Jakub Mázl

Všichni účastníci loňského běhu - v pozadí Oškobrh.

Článek

Tomuto typu oblých kopců, jichž je v okolí několik, např. Chotuc u Křince či hůry u Semic, Přerova a Bříství, vzniklých zerodováním horniny, se říká svědecké. Jejich temeno je ve výšce původního geologického reliéfu – svědčí tedy o někdejší výšce druhohorního terénu Nymburské kotliny.

V sobotu 30. září se tato svědecká hora stane svědkem kuriózní sportovní akce.O jedenácté hodině se totiž uskuteční běh pozpátku na vrchol Oškobrhu. Proto se jmenuje Oškobržská zpátečka neboli akčetápz.

„Tento běh je charitativní. Na rozdíl od jiných, kterých je nepočítaně, pořádáme běh, který se cestou do kopce běží pozpátku. Startovné, které vybereme od závodníků, celé věnujeme Nadaci Krtek při Fakultní nemocnici v Brně. Tato nadace podporuje materiálně a finančně děti s onkologickým onemocněním,“ informoval Jiří Kubík, předseda pořádajícího spolku Oškobrh – Cidlina.

Loňského běhu se zúčastnila osobně ředitelka Nadačního fondu Krtek Irena Korvasová, která předávala medaile a ceny nejlepším závodníkům a v závěru převzala vybranou částku 8500 Kč. Pro letošní druhý ročník si spolek předsevzal získat větší počet účastníků a loňskou částku významně navýšit.

Pokud se rozhodnete k účasti na této bohulibé, i když trochu recesistické humanitární akci, můžete posledního září přijet bez předběžného přihlašování.

Na místo startu se dostanete z Poděbrad přes Libici nad Cidlinou do obce Opolany, odtud do Opolánek, po dvou stech metrech doleva přes Sánský kanál, směrem na kopec Oškobrh. Auta mohou parkovat po obou stranách cesty za potokem. 

Prezentace účastníků začne od 9 hodin. Poběží se tři kategorie. Děti do 13 let, ženy a muži. Dětská trať se startem v 11 hodin je dlouhá 1000 metrů. Kategorie ženy a muži poběží trať dlouhou 4200 metrů a startují v 11.30 hodin.

Všichni poběží do kopce pozadu, z kopce až do cíle popředu. Speciální kategorie je určena pro seniory a účastníky, kteří nemohou z jakéhokoliv důvodu běžet, ale svou účastí chtějí podpořit Nadaci Krtek. Ti vyrazí na pochod hned po startu dospělých. Půjdou celou trasu 4200 metrů popředu a budou se moci kochat krásným výhledem z Oškobrhu a přitom budou mít příjemný pocit z toho, že pomohli nemocným dětem.  

Startovné pro dospělé je 100 Kč. Děti startovné neplatí. Občerstvení pořadatelé zajistili.     

Reklama

Výběr článků

Načítám