Hlavní obsah

Opera Oidipus Tyranus zažije svou malou derniéru. Diváci ji už do konce roku neuvidí

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RockOpera Praha se ve čtvrtek 14. června naposledy na dlouhou dobu přenese do starořeckých Théb a uvede první díl svého antického cyklu Oidipus Tyranus. Příběh o nevyhnutelnosti lidského osudu podle Sofoklovy antické tragédie se v repertoáru divadla objevuje pravidelně již osm let.

Foto: archív RockOpera Praha

Článek

„Představení Oidipus Tyranus jsme vždy reprízovali alespoň jednou za půl roku. Ač ho máme všichni moc rádi, letos jsme se rozhodli ke změně. Chceme dát větší prostor novějším operám, jako jsou Vymítač či Malý princ, proto diváci mají letos už jen jedinou možnost ho zhlédnout, a to tento čtvrtek,“ uvedla zakladatelka a umělecká šéfka RockOpery Praha Pavla Forest a dodala, že nejdříve se do holešovické arény opět vrátí v průběhu roku 2019.

Kromě dlouhodobé absence v repertoáru divadla může být pro diváky dalším lákadlem také video upoutávka k nové připravované opeře, která bude ve čtvrtek večer exkluzivně zveřejněna. „Podrobnější informace o chystaném díle si zatím necháváme pro sebe. Vyzradíme je až na Oidipovi. Kdo se chce dozvědět více, ať přijde. Máte se na co těšit,“ láká k návštěvě představení Pavla Forest.

Inscenace Oidipus Tyranus byla poprvé uvedena již v roce 2010. Vznikla na motivy Sofoklovy antické tragédie a přináší temný příběh o nevyhnutelnosti lidského osudu, o pýše a prchlivosti, krvesmilstvu i otcovraždě. Netradiční zpracování klasického díla působivě spojuje tvrdou rockovou až metalovou muziku, divadelní představení a nový cirkus. V hlavních rolích mohou diváci vidět Jana Toužimského (v roli Oidipa), Viktora Dyka (v roli Kreonta) a Kamila Střihavku (v roli Apollóna).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám