Hlavní obsah

Obec Horní Moštěnice získala za třídění odpadů několik ocenění i finanční odměnu

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem prosince ocenil Olomoucký kraj ve spolupráci s neziskovými autorizovanými společnostmi EKO-KOM, ASEKOL a ELEKTROWIN obce, které nejlépe třídily odpady, včetně elektroodpadů. Mezi oceněné obce a města se poprvé v historii zařadila i obec Horní Moštěnice, která získala dokonce dvě ocenění.

Foto: Obec Horní Moštěnice

Ocenění obce Horní Moštěnice za třídění odpadů v roce 2014.

Článek

První bylo za celkové 10. místo v soutěži pro města a obce Olomouckého kraje ve třídění veškerých odpadů v kategorii – obce a města nad 500 obyvatel. Druhé ocenění je 1. místo v soutěži obcí Olomouckého kraje do 2000 obyvatel za třídění elektrozařízení. Kromě certifikátů obdržela obec Horní Moštěnice hlavní cenu - „keramické sluchátko“ a šek s hodnotou 10 000 Kč.

Starosta obce Vladimír Martínek převzal ocenění se slovy: “Když si uvědomím, že Olomoucký kraj patří trvale mezi špičku krajů ČR v třídění odpadů, tak je to obrovský úspěch a ocenění především našich občanů."

Dále uvedl, že tyto výsledky nepřišly samy od sebe. „Je to dlouhodobá cílevědomá práce, kterou jsme zahájili již v minulém volebním období. Především se nám podařilo:

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů. - Organizovat pravidelný jarní a podzimní sběr větví od zahrádek a domů v obci.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů. - Organizovat pravidelný jarní a podzimní sběr větví od zahrádek a domů v obci. - Zahájit sběr malých, ale i velkých elektroodpadů, textilu a zářivek.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů. - Organizovat pravidelný jarní a podzimní sběr větví od zahrádek a domů v obci. - Zahájit sběr malých, ale i velkých elektroodpadů, textilu a zářivek. - Zajistit odvoz stavební suti a zeminy pro občany obce.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů. - Organizovat pravidelný jarní a podzimní sběr větví od zahrádek a domů v obci. - Zahájit sběr malých, ale i velkých elektroodpadů, textilu a zářivek. - Zajistit odvoz stavební suti a zeminy pro občany obce. - Od loňského roku zajišťuje obec svoz domovního plastového odpadu pomocí žlutých pytlů.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů. - Organizovat pravidelný jarní a podzimní sběr větví od zahrádek a domů v obci. - Zahájit sběr malých, ale i velkých elektroodpadů, textilu a zářivek. - Zajistit odvoz stavební suti a zeminy pro občany obce. - Od loňského roku zajišťuje obec svoz domovního plastového odpadu pomocí žlutých pytlů. - Zveřejňovat pravidelná čtvrtletní hodnocení a propagaci třídění odpadů v obecním zpravodaji.

- Zřídit centrální sběrné místo odpadů, které pracuje v řízeném režimu. - Zahájit kompostování biologicky rozložitelných odpadů mobilním kompostovacím zařízením, které obec získala díky dotace Státního fondu Životního prostředí. - Rozšířit sběrná místa tříděného odpadu z původních dvou na sedm. - Dvojnásobně zvýšit počet odpadkových košů v obci, včetně nádob na psí exkrementy. - Pořídit barevné sběrné nádoby na tříděný odpad do ZŠ a MŠ. - Koupit nosiče kontejnerů a 10 ks. velkoobjemových kontejnerů, které jsou pravidelně přistavovány každý víkend po obci na svoz bioodpadů. - Organizovat pravidelný jarní a podzimní sběr větví od zahrádek a domů v obci. - Zahájit sběr malých, ale i velkých elektroodpadů, textilu a zářivek. - Zajistit odvoz stavební suti a zeminy pro občany obce. - Od loňského roku zajišťuje obec svoz domovního plastového odpadu pomocí žlutých pytlů. - Zveřejňovat pravidelná čtvrtletní hodnocení a propagaci třídění odpadů v obecním zpravodaji. - Snížit náklady pořízením nákladního svozového vozidla pro odvoz kontejnerů nejen pro obec Horní Moštěnice, ale i pro okolní obce v rámci Mikroregionu Moštěnka.

- Zajistit 200 ks. domácích kompostérů pro občany z dotace Mikroregionu Moštěnka.“

Vedlejším dopadem všech těchto činností bylo i zlepšení životního prostředí v okolí obce. Za rok 2014 nemusela obec Horní Moštěnice řešit žádnou černou skládku v katastru obce.

Starosta obce Vladimír Martínek říká, že za tento úspěch děkuje především občanům Horní Moštěnice, kteří aktivně a zodpovědně třídí komunální odpady.

To, že se třídit odpady skutečně vyplatí, poznali občané i při placení poplatku za nakládání s odpady. Již 1. 1. 2014 byl v obci Horní Moštěnici snížen tento poplatek z 500,- Kč na 400,- Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám