Hlavní obsah

Nové povídání o pejskovi a kočice má šanci u současných dětí uspět

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu jsem se toho obával, Povídání o pejskovi a kočičce je takovou klasikou, že sáhnout na text by se mělo rovnat svatokrádeži. Ale není, Pasekou vydaná kniha Nové povídání o pejskovi a kočičce zcela vyhovuje dnešním dětem, soudě podle reakcí vnuka, který se do knihy ponořil a velmi ho bavila.

Foto: Paseka

Článek

Vzruch do děje vnesla postava pana zajíce, četba je přitažlivá. Dnešní děti hledají i v pohádkách konfrontaci se světem, který je obklopuje.

Pejsek a kočička si přáli, aby se na ně nezapomnělo. Aby s nimi i nová generace čtenářů zažila, jak jdou do kina, učí se tančit, chystají se slavit Vánoce a Velikonoce, jsou nemocní, sportují a závodí, věčně se hádají se sousedem zajícem. Zkrátka zažívají běžné příhody blízké všem dětem.

Oslovili proto povolané tvůrce, kteří už třicet let hrají jejich dobrodružství před vyprodaným sálem brněnského Divadla Radost. V jejich poctě Čapkovu originálu se tak pejsek a kočička ocitají v současném světě a nacházejí nové kamarády.

Nechybí ani nevtíravé poučení, jak se správně zachovat nebo jak uvažovat ekologicky. Nové povídání Vlastimila Pešky s kresbami Jaroslava Milfajta jistě přesvědčí, že oblíbení hrdinové nezestárli ani po bezmála devadesáti letech od svého vzniku.

Vydalo nakladatelství Paseka.

Reklama

Výběr článků

Načítám