Hlavní obsah

Návštěvníci festivalu Vltava žije „vyšlapali“ bezmála 106 tisíc korun pro tělesně postižené

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 105 854 korun „vyšlapali“ na speciálně upravených oranžových rotopedech Nadace ČEZ návštěvníci pátečního multimediálního festivalu „Vltava žije“ na vltavské náplavce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích.

Foto: Lenka Pokorná

Muž roku 2015 Jakub Kraus z Liberce na rotopedu Šumavy na nohou.

Článek

Peníze, získané v rámci projektu „Pomáhej pohybem“, si mezi sebe rozdělily dvě neziskové organizace, pečující o tělesně postižené, Charita Zliv a Šumava na nohou z Vimperka.

Stačilo málo. Šedesát vteřin jízdy zvládali stejně dobře děti jako dospělí. Ujetá vzdálenost byla převedena na peníze, kterými Nadace ČEZ obdarovala vybrané organizace. Na rotopedy nasedli také tři nejúspěšnější finalisté soutěže Muž roku 2015, Jakub Kraus z Liberce, Tomáš Martinka z Mostu a Jan Vurm z Poděbrad, spolu s ředitelkou bezpečnosti elektráren ČEZ Ivou Kubáňovou. I díky nim poputuje 54 356 korun do Vimperka a 51 498 korun do Zlivi.

„Jsme moc rádi, že jsme se dnešní akce v Českých Budějovicích mohli zúčastnit a přidat se tak ke všem, kteří chtěli tímto způsobem pomoci. Spojení charitativní akce a pohybových aktivit je naprosto skvělá myšlenka,“ konstatoval po své jízdě, která vynesla vimperské Šumavě na nohou téměř 900 korun, ještě zadýchaný Muž roku Jakub Kraus. „Vypadalo to snadněji. Klidně bych si to ale dal znovu. Je to pro dobrou věc,“ poznamenal.

Ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ byla Mužům roku vyrovnaným soupeřem. I ona připsala na konto vimperské neziskovky bezmála 900 korun. „Pro mě to byla premiérová účast v projektu Pomáhej pohybem. Zájem lidí mě velmi potěšil. Na to, aby se člověk začal hýbat nebo začal s charitou, určitě není nikdy pozdě,“ poznamenala Kubáňová.

Rovnou dvě jízdy absolvoval vzhledem ke svým bezkonkurenčním výkonům sympaťák letošního roku Jan Vurm a pro zlivskou charitu vyšlapal dohromady více než dva tisíce korun. „Je to super nápad, je to pro dobrou věc. Jsem rád, že jsem u toho mohl být,“ prohlásil.

V táborech obou charitativních organizací vládla báječná nálada. „Získali jsme o trochu méně, než Vimperští, ale to vůbec nevadí, všechny peníze jdou dětem a to je to hlavní. Z výsledku jsme nadšené. Moc nám to pomůže,“ reagovala ředitelka Charity Zliv Daniela Werbynská Laschová s tím, že získané prostředky použije organizace na potřebné dovybavení nízkoprahového centra a volnočasové aktivity jeho mladých klientů.

Laschová v této souvislosti připomněla, že zapojení do projektu „Pomáhej pohybem“ rozhodně není ojedinělou akcí, na níž charita s Nadací ČEZ spolupracuje. „Jsme závislí na vícezdrojovém financování a nadace nám různou formou dlouhodobě pomáhá dotovat činnosti, na něž z jiných zdrojů prostředky nezískáme. Jsme malá charita a za tak velkého partnera, jakým je Jaderná elektrárna Temelín, jsme velmi vděčni,“ zdůraznila ředitelka.

Slovy díků nešetřily ani zástupkyně Šumavy na nohou. Tato organizace využije získaných více než 54 tisíc korun na organizaci charitativního koncertu Anny K, který se uskuteční 19. září ve Vimperku. Jeho výtěžek bude určen na nákup speciálních pomůcek pro šest dětí z Vimperska trpících vážnými nemocemi. „Každá získaná koruna bude směřována na podporu těchto dětí a jejich rodin,“ uvedla členka sdružení Jana Kůsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám