Hlavní obsah

Národní divadlo moravskoslezské chystá premiéru klasické operety Ples v opeře

Novinky, Josef Zajíc

Na závěr roku 2015 si připravilo Národní divadlo moravskoslezské opravdový skvost. Soubor operety / muzikálu nastudoval nejslavnější operetu Richarda Heubergera Ples v opeře. Klasické dílo vtančí na jeviště Divadla Jiřího Myrona již počtvrté.

Foto: Martin Popelář, NDM

Ples v opeře. NDM. Premiéra 17¨. a 19.prosince 2015 v Divadle Jiřího Myrona.

Článek

První a zároveň nejúspěšnější operetní dílo rakouského skladatele Richarda Heubergera Ples v opeře mělo světovou premiéru v roce 1898 a ihned se zařadilo mezi největší skvosty světového operetního repertoáru, a to jak díky výtečné komediální zápletce, tak pro svou nádhernou hudbu.

Čtvrté nastudování bude specifické, tak trochu ostravské. „Paříž - město snů, město lásky, město hříchů. Přesně taková je francouzská metropole v představách paní Palmiry z Moravské Ostravy, která si na počátku 20. století přichází k psychologovi nechat vyložit svůj noční snový zážitek podle tolik módní Freudovy psychoanalýzy,” uvádí do děje jeden z dramaturgů Pavel Bár.

„Palmira se ve svém snu ocitá i se svým manželem Teofilem a několika příbuznými přímo ve městě nad Seinou. Během tohoto pobytu její neteři Andělce přítelkyně Markéta navrhne, aby prověřily věrnost svých manželů. Tajným psaníčkem je proto pozvou na ples, na který se ale samy také vydají. Jak to vše dopadne, pochopitelně neprozradím,” dodal Pavel Bár.

Režie se ujala mladá úspěšná režisérka a umělecká šéfka Divadla Petra Bezruče Janka Ryšánek Schmiedtová, která je společně s dramaturgem Tomášem Vůjtkem podepsána i pod novou jevištní úpravou.

Pod taktovkou Karola Kevického se představí většina oblíbených herců a zpěváků souboru opereta / muzikál včetně Martiny Šnytové, Evy Zbrožkové, Petera Svetlíka, Jana Drahovzdala, Libora Olmy či Romana Haroka.

„Vedle nich se mohou diváci těšit jak na stálého hosta operetních inscenací Josefa Moravce, tak na kolegy z činoherního souboru Jana Fišara nebo Veroniku Forejtovou. Svůj operetní debut v Ostravě zažije Tomáš Savka a chybět nebude i tvář zcela nová  mladá sopranistka Lenka Pavlovič,” informovala Marcela Bednaříková, tisková mluvčí a PR Národního divadla moravskoslezského.

Premiéry Plesu v opeře se uskuteční 17. a 19. prosince v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám