Hlavní obsah

Na Nové Louži nabídli osvěžení nejen těla, ale i ducha

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní komplex nákupní galerie Nová Louže na sídlišti Štěpnice v Ústí nad Orlicí přinesl další novinku v představení výstavy obrazů s návštěvnickou anketou a s netradičním ukončením velkou party.

Foto: Stanislava Dvořáková

Anketní lístky nového typu výstavy přiměly návštěvníky k vyjádření svého názoru a vkusu.

Článek

Očekávání, co přinese moderní komplex Nová Louže pro kulturní život ve městě, se naplnilo s prvním netradičním uvedením výstavy.

V oddychovém koutku prodejny SE Delikates bylo v týdnu od 26. ledna na zdech kolem stolků umístěno deset obrazů. Vysvětlením tohoto prvního počinu od vedoucího Zdeňka a Marie Sedláčkových je záměr touto formou umožnit ústeckým občanům seznámit se s místními obyvateli, kteří se věnují některé umělecké činnosti.

První ukázkou bylo deset rámů velikosti 43 x 33 cm s malbami kombinované techniky (akvarel, barevné pastelky / marker) na knihařské lepence. Autorem je obyvatel sídliště a zaměstnanec servisu zabezpečovací techniky třiačtyřicetiletý Robert Flídr, kterému se stalo malování koníčkem a relaxací.

Do června 2014 se aktivně věnoval sportu, pak přišla nemoc, která mu tuto činnost znemožnila. Jak se u sportovců stává, že nedokážou žít v pasivitě, přišla na řadu aspoň tužka a papír, na které zachycoval okolní dění. K probuzení záliby zřejmě přispěly i zděděné geny po dědečkovi, který se zabýval olejomalbou i otce, který také rád kreslil.

Vytvořené obrázky, které mu sloužily pro radost, se začaly líbit i okolí se zájmem jejich zakoupení, až přišla nabídka jejich výstavy v Pardubické galerii Linie. V současné době vytvořil již 27 obrazů, z nichž 10 zapůjčil pro výstavu v SE Delikates, z nichž ke čtyřem má natolik osobní vztah, že jsou neprodejné.

Novinkou této výstavy je vyhlášení ankety, která návštěvníka přiměje nejen k prohlídce, ale navíc k hodnocení, zamyšlení a vyjádření svého vkusu a vztahu k okolnímu světu. Vybírat může ze širokého spektra námětů - ovoce, žena, drahokamy, šperky a domácí zvířata. Samotnému autorovi tímto způsobem pomohou najít cestu k charakteristice dnešního člověka.

I ukončení výstavy mělo neobvyklou podobu. V sobotu 31. ledna od 14 hodin probíhala velká party, kdy autor besedoval s jednotlivými návštěvníky u stolků s připraveným občerstvením. Účast zájemců z řad přátel a známých včetně dalších návštěvníků výstavy z řad široké veřejnosti byla nečekaně vysoká, takže zamýšlené posezení muselo probíhat po etapách.

Celkově se tato nová akce velice vydařila a přinesla novou formu oživení společenského života ve městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám